Friday, June 25, 2010

Τράπεζα της Αγγλίας: "Καμπανάκι" για τις βρετανικές τράπεζες


Τράπεζα της Αγγλίας: "Καμπανάκι" για τις βρετανικές τράπεζες

Οι βρετανικές τράπεζες παραμένουν "ευάλωτες" σε νέες απομειώσεις των παγίων τους λόγω της πιθανής υποχώρησης της επενδυτικής όρεξης για ρίσκο, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Παράγωγα και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των συνολικών κεφαλαίων (total assets) των βρετανικών τραπεζών στα τέλη του 2009, αναφέρει η τράπεζα στην έκθεση της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Παγκοσμίως, οι ζημιές λόγω των αποτιμήσεων mark-to-market ανήλθαν σε 7,8 τρισ. δολ. τον Ιούνιο από 4,5 τρισ. δολ. το Μάρτιο.

"Αν οι ανησυχίες για τους κινδύνους του κρατικού χρέους αυξηθούν ή συνεχίσει η εξασθένηση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου οι τιμές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω", προειδοποιεί η BOE. "Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φερεγγυότητα των κατόχων των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνουν τόσο βρετανικές όσο και ξένες τράπεζες".

Η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει επίσης ότι η κρίση του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους έχει αυξήσει τον κίνδυνο της αστάθειας στο βρετανικό χρηματοοικονομικό σύστημα και οι τράπεζες χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να προστατευθούν από αυτές τις αναταράξεις.

"Η ταχύτητα με την οποία μεταδόθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας σε άλλες χώρες και αγορές υπογραμμίζει τις γραμμές κινδύνου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα", αναφέρει η κεντρική τράπεζα. Σημειώνει ωστόσο ότι η άμεση έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα και σε άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν πιέσεις είναι σχετικά μέτρια. Οι βρετανικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο "γερμανικό και γαλλικό τραπεζικό σύστημα", αναφέρει η BOE.

source: capital.gr

No comments:

Share |