Saturday, October 18, 2008

Λονδίνο: Επιτάχυνση δημοσίων δαπανών για την αποτροπή της ύφεσης

Λονδίνο: Επιτάχυνση δημοσίων δαπανών για την αποτροπή της ύφεσης


«Επιτάχυνση των δημοσίων δαπανών» σχεδιάζει στη Βρετανία η κυβέρνηση Μπράουν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επαπειλούμενη ύφεση. Όπως γράφουν οι Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε δημόσιες δαπάνες ύψους δισεκατομμυρίων λιρών, κυρίως σε κατασκευαστικά έργα, προκειμένου να δοθεί κατεπειγόντως ώθηση στην εγχώρια οικονομία, που οδεύει προς την ύφεση το 2009.


Χωρίς να επικαλείται κάποια επώνυμη κυβερνητική πηγή, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Άλισταιρ Ντάρλινγκ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς εξ αιτίας της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβληθεί, σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια από μελλοντικούς προϋπολογισμούς, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της Βρετανίας τον επόμενο μήνα.


Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο περί "σπέκουλας" των FT.


Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει μεταφορά κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς του οικονομικού έτους 2010-11 -χρονιάς κατά την οποία είναι προγραμματισμένες εκλογές- για να χρηματοδοτηθούν τρέχοντα έργα. Η έμφαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα δοθεί στον τομέα των κατασκευών, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, και στις μικρές επιχειρήσεις.


Η εφημερίδα εκτιμά πως οι δαπάνες θα αφορούν έργα όπως η ανέγερση σχολείων, γηπέδων, εργατικών κατοικιών, εγκαταστάσεων περίθαλψης κ.λπ.


Πάντως το άρθρο σημειώνει, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο σύμβουλο του Γουάιτχωλ, ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει περισσότερο πολιτική από ό,τι οικονομική σημασία.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |