Wednesday, May 5, 2010

Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας η Moody΄s


Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας η Moody΄s

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας «Aa2» θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση μίας ή δύο διαβαθμίσεων η Moody’s Investors Service, με σημερινή της ανακοίνωση, ενώ παράλληλα ο οίκος επαναλαμβάνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-1 για τη χώρα.

Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας έχει αρνητικό outlook από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον οίκο η σημερινή απόφαση αντανακλά την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Πορτογαλίας καθώς και τις δυσκολίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας. «Η αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θα εξετάσει τη μεταβολή των αξιολογήσεων της Πορτογαλίας για να αντικατοπτρίσει την πιθανή παρατεταμένη επιδείνωση των στοιχείων για το δημόσιο χρέος», τόνισε ο Anthony Thomas, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Moody’s Sovereign Risk Group.

«Στο πλαίσιο μίας μικρής και αργά αναπτυσσόμενης οικονομίας, τέτοια επίπεδα χρέους ενδέχεται να μην συνάδουν με την αξιολόγηση ‘Aa2’», πρόσθεσε.

Η εξασθένιση της δημοσιονομικής θέσης της Πορτογαλίας αντανακλά την συνεχή αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τα κρατικά ελλείμματα από την είσοδο της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη.

«Πρόσφατα ωστόσο, η πορτογαλική κυβέρνηση διατήρησε τις εκτιμήσεις για επίτευξη ή και υπέρβαση των στόχων μείωσης του ελλείμματος, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σημείωσε ο Thomas. “Το καλά δομημένο προφίλ χρέους σημαίνει ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης είναι ήπιοι».

Η Moody’s εκτιμά ότι η διαφοροποίηση κινδύνων στις χρηματαγορές ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για την χώρα.

source: capital.gr

No comments:

Share |