Wednesday, May 5, 2010

Καλυμμένη ομολογία "μαμούθ" εκδίδει η Εθνική Τράπεζα


Καλυμμένη ομολογία "μαμούθ" εκδίδει η Εθνική Τράπεζα


Σε έκδοση καλυμμένης ομολογίας που δεν αποκλείεται να φτάσει σε ύψος – μαμούθ, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η έκδοση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο με δάνεια από το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης της τράπεζας, ενώ θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Η Εθνική Τράπεζα έχει να πραγματοποιήσει καλυμμένη ομολογία από τον Οκτώβριο του 2009. Επρόκειτο για την τελευταία έκδοση καλυμμένης ομολογίας από ελληνική τράπεζα προτού αρχίσει να διογκώνεται η κρίση στη χώρα, ενώ είναι και η μοναδική έκδοση που είχε διατεθεί σε επενδυτές από το εξωτερικό και μάλιστα με μεγάλη ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα είχε δανειστεί τότε κεφάλαια με ιδιαίτερα φθηνούς όρους, δεδομένου ότι οι ομολογίες της εκδόθηκαν σε τιμή 99,238 και με σταθερό επιτόκιο 3,875%. Η τιμολόγηση αυτή ισοδυναμούσε τότε με σταθερή απόδοση 4% και αντιστοιχούσε σε spread 0,90% πάνω από το αντίστοιχο επιτόκιο swap 7ετίας.

Οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών από ελληνικές τράπεζες θα είναι συχνές εφεξής μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να «γεννούν» ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ετσι, πέραν των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου που καταθέτουν στην ΕΚΤ, οι τράπεζες θα πρέπει να υποκαταστήσουν με δικές τους ομολογίες το ποσό του ισολογισμού τους που μέχρι πρότινος εξαρτιόταν από διεθνή χρηματοδότηση, υποκαθιστώντας με καλυμμένα ομόλογα ρευστότητα που προερχόταν είτε από τη διεθνή διατραπεζική αγορά είτε από ομολογιακές τους εκδόσεις προς διεθνείς επενδυτές.

Οι καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών θα εκδοθούν για 3 – 5 χρόνια, ενώ θα απαιτήσουν μεγαλύτερο ποσό στεγαστικών δανείων για ρευστότητα μικρότερη από αυτήν που θα μπορούσαν να αντλήσουν οι τράπεζες εάν δεν είχε υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και των ιδίων. Η απαιτούμενη μεγαλύτερη ποσότητα στεγαστικών δανείων για τις εφεξής εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών θα οφείλεται και στην επιδείνωση των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών λόγω της αναμενόμενης αύξησης του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

source: capital.gr

No comments:

Share |