Tuesday, May 4, 2010

H Lazard σύμβουλος της κυβέρνησης; - Ο οίκος έχει εμπειρία στην αναδιάρθρωση χρέους - Διαψεύδει η κυβέρνηση



Σύμβουλος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο χρηματο/οικονομικός όμιλος Lazard. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «R» η συμφωνία με τον αμερικανικό οίκο – που επιβεβαιώνεται από τον ίδιο- έκλεισε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η «τρόικα» βρισκόταν στην Αθήνα. Ο ίδιος οίκος, θα πρέπει να σημειωθεί ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης της Αργεντινής όταν ετέθη το ζήτημα της χρεοκοπίας και της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.

Tο περιοδικό EuroWeek το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε πως η Ελλάδα προσέλαβε τη γαλλική εταιρεία συμβούλων Lazard. Σήμερα η εταιρεία το επιβεβαίωσε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κάτι τέτοιο σίγουρα κάνει πολλούς να υποθέσουν πως μπορεί να συνδέεται με μια ενδεχόμενη, ή αναπόφευκτη, ελληνική χρεοκοπία. Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Lazard έχουν και παρελθόν άλλωστε. Η ίδια αυτή εταιρία ήταν που συμβούλευσε τον Μάρτιο του 2009 την ελληνική κυβέρνηση στην πώληση διαφόρων τομέων της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Marfin .

Η Lazard είναι γνώστης θεμάτων χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης χρέους, αφού έχει βοηθήσει την Αργεντινή, τη Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, και την Ακτή του Ελεφαντοστού στο παρελθόν.

Πρόσφατα και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο, η Lazard προσέλαβε τον Felix Rohatyn, o oποίος θυμίζουμε ότι ήταν αυτός που είχε «αναλάβει» την αναδιάρθρωσηη του χρέους της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1970. Ο Rohatyn είναι μάλιστα και υποστηρικτής της σύστασης περιφερειακού ΔΝΤ που θα ασχολείται με τα προβλήματα δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Με την επιβεβαίωση της συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Lazard, o μεγάλος χαμένος είναι η Credit Suisse,η οποία είναι ειδική στις συνεργασίες με κυβερνήσεις, καθώς είναι ήδη σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μεγάλη χαμένη είναι και η Goldman Sachs, γνωστή για τις διασυνδέσεις της με διάφορες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Goldman Sachs μάλιστα ήταν κάποτε ο κυριότερος σύμβουλος κυβερνήσεων.

Αυτό όμως που έχει σημασία τώρα, όπως εκτιμουν οι αγορές, είναι πως η Ελλάδα μάλλον σκέπτεται σοβαρά την επιλογή της χρεοκοπίας και της αναδιάρθρωσης χρέους. O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του διαψεύδει τις πληροφορίες περί πρόληψης της Lazard για αναδιάρθρωση του χρέους.


source: reporter.gr

No comments:

Share |