Tuesday, April 13, 2010

Στο δρόμο της Ελλάδας η Βρετανία


Στο δρόμο της Ελλάδας η Βρετανία

Στερλίνα, βρετανικό κρατικό χρέος και δείκτης FTSE 100 [.FTSE] του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ενδεχομένως να αποτελέσουν την επόμενη «αχίλλειο πτέρνα» των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τις λεπτομέρειες διμερούς οικονομικής βοήθειας που παρουσίασαν προχθές οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές.

«Η ελληνική κρίση μάλλον θα αποκλιμακωθεί, γι' αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε την επόμενη στην «ατζέντα» των αγορών», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αλέν Μποκόμπζα, αναλυτής της Societe Generale «Και η επόμενη μάλλον αφορά τη Βρετανία», εκτιμά ο κ. Μποκόμπζα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρουσίασαν την Κυριακή ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους μέχρι και 45 δισ. ευρώ, σε επιτόκια χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς και σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη δημοσιονομική κρίση της χώρας και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη προς το ευρώ [EUR=X] .

Με τις εκλογές στη Βρετανία να έχουν προγραμματισθεί για τις 6 Μαϊου, τα αποτελέσματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία, την ώρα που η Βρετανία πλήττεται από υποτονικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και έλλειμμα σε επίπεδα-ρεκόρ.

Το έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού ανήλθε το προηγούμενο δημοσιονομικό έτος στο 11,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κοντά στο έλλειμμα 12,9% της Ελλάδας.

«Θεωρούμε ότι η Βρετανία θα αποτελέσει την επόμενη πηγή προβληματισμών για τις αγορές», αναφέρουν σε έκθεσή τους οι Πιέρ Ολιβιέ Μπεφί και Αμελί ντε Μονσαλίν, αναλυτές της BNP Paribas

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάσταση της Βρετανίας είναι χειρότερη από Πορτογαλία, Ισπανία ή Ιταλία.

Οι ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες της Ευρώπης θα δυσκολευθούν να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα επισκίασαν φέτος τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx 50 να σημειώνει απώλειες 11%, υποχωρώντας σε χαμηλά πέντε μηνών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Από την 1η Μαρτίου όμως, ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε ράλι έξι εβδομάδων, χάρη στην αισιοδοξία ότι θα δοθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να αποτραπεί βαθύτερη κρίση.

Η στερλίνα [GBP=X] υποχωρούσε χθες έναντι του ευρώ, η απόδοση του βρετανικού δεκαετούς ομολόγου (gilt) διευρύνθηκε μία μονάδα βάσης, στο 4,05%, ενώ ο δείκτης FTSE του βρετανικού χρηματιστηρίου κατέγραφε απώλειες.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |