Monday, April 12, 2010

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων "γραπώνει" όσους δεν είχαν καν φορολογικό φάκελο

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων "γραπώνει" όσους δεν είχαν καν φορολογικό φάκελο

Λευκωσία: Στην τσιμπίδα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων πιάστηκαν γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι είτε δεν είχαν φορολογικό φάκελο είτε τα στοιχεία που καταχωρούσαν τα τελευταία χρόνια δεν άφησαν ικανοποιημένο το κυβερνητικό τμήμα. Σύμφωνα με πηγές του «Φ», το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων απέστειλε πρόσφατα επιστολές σε συγκεκριμένους γιατρούς και δικηγόρους, ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα, ζητώντας τους να καταθέσουν στοιχεία για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Ήδη, οι επηρεαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία με τη βοήθεια των λογιστών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κυβερνητικό τμήμα προηγουμένως ζήτησε και έλαβε από τις οργανώσεις των δύο επαγγελματικών ομάδων λίστες με τα μέλη τους. Από
την έρευνα που έκανε στις λίστες αυτές, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ορισμένοι γιατροί και δικηγόροι που είτε δεν είχαν φορολογικό φάκελο, είτε τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν σε αυτό δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργος Πούφος απέφυγε να τις διαψεύσει ή να τις επιβεβαιώσει. Ωστόσο, δήλωσε στον «Φ» ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων στο πλαίσιο της εργασίας του αποστέλλει σε όλο το φάσμα της φορολογικής βάσης επιστολές προσκόμισης στοιχείων ή άλλη αλληλογραφία για ό,τι χρειάζεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε στον «Φ» ότι έχει δοθεί γενική οδηγία στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να γίνει ό,τι είναι δυνατόν με κάθε τρόπο ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόση προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια που αφορούν την τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, ώστε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να
αποκτήσει περισσότερες εξουσίες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθούν ενώπιον του Κοινοβουλίου προς ψήφιση.

Ως γνωστό τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν στην βάση των 22 προτάσεων που είχε καταθέσει αρχικώς προ μηνών ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για φορολογούμενους της Δημοκρατίας, την καταχώρηση ποινικών διώξεων από το ΤΕΠ, με την έγκριση του γενικού εισαγγελέα, τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους από το ΤΕΠ και να πραγματοποιεί φορολογικούς ελέγχους πέραν των εργάσιμων ημερών και ωρών που ισχύουν για τη Δημόσια Υπηρεσία. Επίσης, περιλαμβάνονται σωρεία μέτρων κατά αξιωματούχων εταιρειών σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων φόρων της εταιρείας.


source: philenews.com

No comments:

Share |