Friday, December 21, 2007

Αιφνιδιάζει τράπεζες ο Ορφανίδης

Αιφνιδιάζει τράπεζες ο Ορφανίδης


• Με μείωση των επιτοκίων στο 4%

• Τα επιτόκια ρυθμίζονται από ανταγωνισμό

• Πολλά οφέλη για όλους

• Τι λέει για την κρίση των subprime

Τη μείωση του βασικού κυπριακού επιτοκίου ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, μιλώντας μετά από έκτακτη συνεδρία της Επ. Νομισματικής Πολιτικής. Αντί να αναπροσαρμοστούν αυτόματα με την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, τα κυπριακά επιτόκια μειώθηκαν από σήμερα στο 4%, κατά πενήντα μονάδες βάσης. Από το Σεπτέμβριο του 2006, τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,5%.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γιατί η νομισματική αρχή προχώρησε σήμερα στη μείωση των επιτοκίων, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι, επειδή πλησιάζει το τέλος του χρόνου, «νιώσαμε ότι ήταν καλή ευκαιρία να εναρμονίσουμε τα επιτόκια μας. Στις 10 Δεκεμβρίου που ήταν η προηγούμενη συνεδρία της ΕΝΠ είχαμε θέσει θέμα να κάνουμε μια επιπλέον συνεδρίαση πριν το τέλος του χρόνου, κάτι το οποίο έγινε», είπε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι ο λόγος που τέθηκε στις 10 Δεκεμβρίου το ενδεχόμενο μιας επιπλέον συνεδρίας της Επιτροπής, «ήταν ο εναρμονισμός των επιτοκίων και το ότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν ερωτήματα και ανησυχίες για το πως θα καθορίζονταν τα επιτόκια σε υφιστάμενα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο σε κυπριακές λίρες», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι τα επιτόκια ρυθμίζονται με τον ανταγωνισμό. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για παράδειγμα σε υφιστάμενα δάνεια σε ευρώ δεν υπάρχει κανένα θέμα μετατροπής του νομίσματος του δανείου. Σε νέα δάνεια που θα γίνονται του χρόνου σε ευρώ και πάλι αυτό που θα επικρατεί θα είναι το έντονο κλίμα ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός δεν αφορά μόνο τη μικρή μας Κύπρο, αλλά όλη τη ζώνη του ευρώ στην οποία υπάρχουν πέραν των 320 εκατομμυρίων πολιτών».

Σε επιστολή του στις 13 Δεκεμβρίου 2007, ο κ. Ορφανίδης υπέδειξε στις τράπεζες να αντικαταστήσουν το κυπριακό βασικό επιτόκιο με το ευρωπαϊκό (4%), αλλάζοντας τους σχεδιασμούς τους. Με τη σημερινή του κίνηση, εκτιμάται ότι προσπαθεί να ενισχύσει τη νομική υπόσταση των υποδείξεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των τραπεζών που λογάριαζαν μέχρι πρόσφατα να χρησιμοποιήσουν ως βάση των υφιστάμενων κυμαινόμενων δανείων τους σε λίρες το Euribor, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. «Οι όροι δανειοδότησης γίνονται πάντα στο κλίμα ανταγωνισμού που επικρατεί στην ΟΝΕ.

Οι τράπεζες απλά ήθελαν κάποιες διευκρινίσεις για το πως ερμηνεύονται κάποια συμβόλαια. Η συνέχεια των συμβολαίων όταν έχουμε μετάβαση στο ευρώ είναι εξαιρετικής σημασίας και διασφαλίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Στη δική μου αντίληψη δεν υπήρχε κανένα θέμα και αμφιβολία», σημείωσε, «παρόλο που κάποιοι δεν ήταν σίγουροι για το τι προνοούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες», τόνισε με νόημα.

Το Euribor (4,53% για ένα μήνα και 4,79% για τρεις μήνες) είναι αισθητά ψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (4%), λόγω της αναταραχής που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και της αύξησης του κόστους χρήματος.

Ο διοικητής της ΚΤ τόνισε ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ θα υπάρχουν πολλά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις που θέλουν να παίρνουν δάνεια. «Ορισμένα από αυτά τα πλεονεκτήματα ενδεχομένως να μην τα δούμε άμεσα. Όπως ξέρετε, υπάρχει το Single European Payment Area (SEPA) το οποίο διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό. Θα ευκολύνει ανταλλαγές επιταγών και χρεώσεις πιστωτικών καρτών. Το σύστημα αυτό θα ξεκινήσει σε περιορισμένη βάση τον επόμενο μήνα. Ο ανταγωνισμός μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά έχει μεγάλα πλεονεκτήματα», εξήγησε.

Όσον αφορά την κρίση που υπάρχει στις ΗΠΑ στην αγορά των subprime loans και κατά πόσον θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και στην κυπριακή αγορά, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχει άμεση επιρροή των προβλημάτων των ΗΠΑ στις κυπριακές τράπεζες. «Επειδή όμως η χρηματαγορά είναι διεθνής και ενωμένη, έχουμε και στην Κύπρο, όπως και στην Ευρώπη, μία έμμεση ανησυχία. Στην αγορά χρήματος και στο ευρώ τα spreads (περιθώρια) μεταξύ των βασικών επιτοκίων των τραπεζών και των επιτοκίων που μπορούν να δανείζονται η μια τράπεζα από την άλλη έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», τόνισε.

Ο κ. Ορφανίδης πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό η ΕΚΤ έδωσε ρευστότητα στο σύστημα και έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να πάρουνε δάνεια. «Αυτές οι ενέργειες έφεραν αποτελέσματα καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν πέσει περίπου 20 μονάδες βάσης τα spreads. Υπάρχει αισιοδοξία ότι όταν τελειώσει ο χρόνος θα υπάρχει ομαλοποίηση αυτής της αγοράς», επεσήμανε.

Ο διοικητής της ΚΤ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σε όλες τις χρηματαγορές για το κατά πόσον υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί από μεγάλες τράπεζες. «Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ανακοινώσεις με άσχημα νέα από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να είναι καλύτερη, αλλά ακόμη εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες φοβούνται πλέον να δανειστούν η μια από την άλλη και ζητούν να τους δώσουν μεγαλύτερα επιτόκια ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά», κατέληξε.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, για σκοπούς πλήρους εναρμόνισης με τα ισχύοντα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση και κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:

Το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations – repo rate), μειώνεται κατά 0,50 της εκατοστιαίας μονάδας στο 4,00%. Τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (overnight deposit facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 5,00% και 3,00%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη ερωτήματα και προβληματισμούς που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με το βασικό επιτόκιο των τραπεζών που ισχύει για υφιστάμενα δάνεια σε λίρες Κύπρου που φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο, καθόρισε, με βάση το άρθρο 40(1)(γ) του περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, με ισχύ από σήμερα, ότι το βασικό επιτόκιο των τραπεζών για τα εν λόγω δάνεια είναι το εκάστοτε ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (repo) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Διευκρινίζεται ότι με τη μετατροπή των δανείων αυτών σε ευρώ, σύμφωνα με τους περί Υιοθέτησης του Ευρώ Νόμους του 2007, θα εφαρμόζεται ως βασικό επιτόκιο το αντίστοιχο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |