Friday, December 21, 2007

Ενίσχυση ρευστότητας - μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου

Ενίσχυση ρευστότητας - μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου


Πληθωριστικές πιέσεις σβήνουν σύμφωνα με το διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ κάθε ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ αποτελέσματα από τις συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αρχίζουν να γίνονται ορατά στη διεθνή πιστωτική αγορά, με τη ρευστότητα να ενισχύεται και τα επιτόκια του διατραπεζικού δανεισμού να υποχωρούν.

Η ΕΚΤ μάλιστα ύστερα από την εντυπωσιακή ένεση ρευστότητας ύψους 349 δισ. ευρώ της Τρίτης και μία μικρότερη ύψους 10 δισ. ευρώ την Τετάρτη προχώρησε χθες σε απόσυρση κεφαλαίων ύψους 150 δισ. ευρώ από τη χρηματαγορά. Στόχος της είναι διατηρήσει τις ισορροπίες στο σύστημα και να ευθυγραμμίσει τα επιτόκια δανεισμού στα ίδια επίπεδα.

Το κόστος δανεισμού του ευρώ υποχώρησε για τρίτη συνεχή ημέρα χθες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών, το τρίμηνο διατραπεζικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,79%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της στερλίνας [GBP=X] υποχώρησε στο 6,14%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Φέντεραλ Ριζέρβ συνέχισε να τροφοδοτεί το τραπεζικό σύστημα με κεφάλαια, προχωρώντας κανονικά στην προγραμματισμένη της δημοπρασία 20 δισ. δολαρίων. Μία ημέρα πριν είχαν προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας.

Οι δυναμικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών χαλαρώνουν μεν τις πιέσεις στη διατραπεζική αγορά, δεν μπορούν ωστόσο να εγγυηθούν από μόνες τους τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών. Οι καθημερινές αποκαλύψεις για την έκθεση των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου- με τελευταία θύματα τις Morgan Stanley και Bear Stearns- εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις συνεχείς υποβαθμίσεις σύνθετων επενδυτικών εργαλείων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αξιολόγηση ομολόγων εξασφαλισμένων με υποθήκες ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο στους κεντρικούς τραπεζίτες εξακολουθεί να προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία παρατεταμένη περίοδο εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων, αποκλείοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων.

«Η ΕΚΤ παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να αντιδράσει ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο διοικητής της ΕΚΤ συμπλήρωσε ακόμη ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην ανάπτυξη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |