Tuesday, April 20, 2010

Αγαπημένος προορισμός για επενδυτές ο Καναδάς

Αγαπημένος προορισμός για επενδυτές ο Καναδάς


Ο Καναδάς γίνεται αγαπημένος προορισμός για τους επενδυτές επειδή οι τράπεζές του απέφυγαν την κυβερνητική χρηματική βοήθεια και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι μικρότερο του μισού από αυτό των ΗΠΑ.

Περισσότερα κεφάλαια από ποτέ διοχετεύουν οι επενδυτές στο Καναδά, ωθούμενοι από την άνοδο των κερδών του χρηματιστηρίου της χώρας, η οποία σχεδόν ισοδυναμεί με αυτήν της Κίνας, και τις μετοχές κατά 17% φτηνότερα.

Διεθνείς επενδυτές διοχέτευσαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια εντός του τελευταίου έτους ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, οι εταιρείες στο δείκτη του καναδικού χρηματιστηρίου (S&P/TSX) θα σημειώσουν σημαντική αύξηση των κερδών τους κατά 42% και θα αποδώσουν το καλύτερο μέρισμα συγκριτικά με τις διεθνείς μετοχές.

Η αγοραστική αξία των καναδικών μετοχών έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, τη μεγαλύτερη ανάμεσα στα 15 πιο ανεπτυγμένα κράτη, σε όρους αμερικανικού δολαρίου. Οι τιμές σημείωσαν αύξηση 2,8% και το καναδικό νόμισμα ενισχύθηκε 3,6%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο Καναδάς γίνεται αγαπημένος προορισμός για τους επενδυτές επειδή οι τράπεζές του απέφυγαν την κυβερνητική χρηματική βοήθεια και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι μικρότερο του μισού από αυτό των ΗΠΑ.

Ο βασικός δείκτης υπερτερεί έναντι των διεθνών δεικτών για τέσσερα συναπτά έτη, καθώς η ανάκαμψη ενδυναμώνει τη ζήτηση για τους προμηθευτές ενέργειας και μετάλλων, που καταλαμβάνουν το 46% της αγοράς.

Χαρακτηριστικό του κλίματος για την καναδική χρηματιστηριακή αγορά είναι οι δηλώσεις του Πίτερ Σορεντίνο, ανώτατου οικονομικού στελέχους της Huntington Asset Advisors, ο οποίος αναφέρει πως ο Καναδάς είναι ένα πιο σταθερό περιβάλλον που διαθέτει πρώτες ύλες και ενέργεια, κάτι που αναζητά η Κίνα και η Ινδία, σε συνδυασμό με λογική κυβέρνηση και σταθερό νόμισμα.

Ο δείκτης S&P/TSX υποχώρησε 0,95 %την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας την πρώτη πτώση του από το Μάρτιο. Οι ανησυχίες ότι οι κατηγορίες κατά της Goldman Sachs περί απάτης σηματοδοτούν εκτενή πειθαρχικά μέτρα προς τις τράπεζες ήταν η αιτία πτώσης του δείκτη S&P 500 0,2% για την εβδομάδα.

Τα κέρδη για το δείκτη S&P/TSX αναμένεται να φτάσουν το 16% φέτος, τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις 10 πιο ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης από αναλυτές του Bloomberg. Τα ετήσια κέρδη των εταιρειών στο δείκτη υποχωρούσαν 1% κατά μέσο όρο από το 2005, τη μικρότερη υποχώρηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα του γκρουπ των δέκα πιο ανεπτυγμένων αγορών, πέραν της Ισπανίας.

Οι παραγωγοί εμπορευμάτων και ενέργειας ευθύνονται για το πλεονέκτημα έναντι του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη. Σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών τα κέρδη των προμηθευτών πρώτων υλών για το δείκτη S&P/TSX θα διπλασιαστούν φέτος και τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα σημειώσουν άνοδο 81%.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |