Tuesday, April 20, 2010

Μ. Βρετανία: Στο 3,4% ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Μ. Βρετανία: Στο 3,4% ο πληθωρισμός το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μεγαλύτερη των προσδοκιών άνοδο σημείωσε ετήσιος πληθωρισμός της Μ. Βρετανίας το Μάρτιο, ωθούμενος από την αύξηση των τιμών του εγχώριου φυσικού αερίου και των μεταφορών κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% από 3% το Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% το Μάρτιο μετά την αύξηση κατά 0,4% το Φεβρουάριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών 0,3% το Μάρτιο, ενώ τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 3,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Οι τιμές των μεταφορών ενισχύθηκαν κατά 11,3% στο έτος, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1997 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, με βασικούς παράγοντες ώθησης τα καύσιμα, τα λιπαντικά, και τις αερομεταφορές, ανέφερε η ONS.

Άλλοι ενισχυτικοί παράγοντες ώθησης για τον ετήσιο πληθωρισμό ήταν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα λαχανικά, όπου οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν την προμήθεια ορισμένων προϊόντων και φρούτων. Τα γυναικεία ενδύματα επίσης έδωσαν ώθηση στις τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – επιταχύνθηκε στο 3% το Μάρτιο από 2,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 2,8%.

Η ONS ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών λιανικής αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, διαμορφώνοντας το δείκτη 4,4% υψηλότερα από πέρσι – στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2008.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,4% σε μηνιαία και 4,2% σε ετήσια βάση το Μάρτιο. Το Φεβρουάριο, ο δείκτης RPI ενισχύθηκε 0,6% έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα και 3,7% σε ετήσια βάση.


source: capital.gr

No comments:

Share |