Friday, September 5, 2008

Σε δίλημμα οι επενδυτές από το ισχυρό δολάριο

Σε δίλημμα οι επενδυτές από το ισχυρό δολάριο

Αναιμικά κέρδη για τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να σημάνει ένα ισχυρό δολάριο. Οι επενδυτές από το χρηματοοικονομικό χώρο διοχέτευσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή μετοχικά αμοιβαία στη διάρκεια των τελευταίων ετών καθώς η πτώση του δολαρίου συρρίκνωσε τα κέρδη.

Τώρα όμως που το δολάριο φαίνεται να βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, οι επενδυτές αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δύσκολη επιλογή για το εάν θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους ή να παραμείνουν προσκολλημένες σε αυτές.

«Τα διεθνή μετοχικά αμοιβαία παρουσιάζουν αποδόσεις κατώτερες από αυτές του δείκτη S&P 500 επειδή το δολάριο έχει αρχίσει να ισχυροποιείται», αναφέρουν αναλυτές. Πράγματι, οι νομισματικές διακυμάνσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση των ξένων μετοχικών αμοιβαίων επειδή οι επενδυτές μετατρέπουν το δολάριο στο τοπικό τους νόμισμα όταν αγοράζουν και εν συνεχεία επιστρέφουν στο δολάριο όταν πωλούν.

Ο δείκτης MSCI EAFE, ο οποίος θεωρείται σημείο αναφοράς για τις μετοχές των ανεπτυγμένων χωρών, προσέφερε απόδοση 14% κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία σε δολάρια, σχεδόν υπερδιπλάσια από την απόδοση 6,8% σε τοπικά νομίσματα. Εχοντας ως σημείο αναφοράς αυτά τα αποτελέσματα, οι Αμερικανοί επενδυτές διοχέτευσαν περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε διεθνή μετοχικά αμοιβαία την περίοδο από το 2003 έως το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της AMG Data Services.

Τώρα με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά έτους έναντι του ευρώ, η δυναμική αυτή έχει αντιστραφεί. Τον προηγούμενο μήνα, οι μετοχές των ανεπτυγμένων χωρών ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,8%. Οταν όμως τα κέρδη αυτά μετατραπούν σε δολάρια, τότε οι Αμερικανοί επενδυτές χάνουν 4%. Ηδη, ορισμένοι επενδυτές λαμβάνουν μέτρα.

Ο Χερμπ Μόργκαν, πρόεδρος του Efficient Market Advisors LLC, περιόρισε την έκθεση των πελατών του στο iShares MSCI EAFE ETF και αντ΄αυτού αύξησε το άνοιγμά τους σε αμερικανικές επενδύσεις. Ο Μόργκαν εστίασε το ενδιαφέρον του σε εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επειδή οι κολοσσοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Fortune 500 αντλούν μεγαλύτερη αναλογία των κερδών τους από τις διεθνείς δραστηριότητές τους, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ευάλωτοι σε ένα ισχυρότερο δολάριο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |