Friday, September 5, 2008

Επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα της ΕΚΤ

Επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα της ΕΚΤ

Πιο δυσχερής καθίσταται πλέον η άντληση ρευστότητας για τις τράπεζες στην Ευρώπη και την Ελλάδα από την ΕΚΤ μετά τα μέτρα που λήφθηκαν και αφορούσαν τις εγγυήσεις δανείων ή άλλων τίτλων. Η ΕΚΤ ζητά υψηλής ποιότητας assets π.χ. δάνεια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως εγγυήσεις ι τράπεζες ώστε να αντλούν ρευστότητα.Μια τράπεζα κατέθετε εγγύηση 1 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια και λάμβανε π.χ. 1 δις ρευστότητα. Η ΕΚΤ ουσιαστικά τώρα ζητά από τις τράπεζες οι εγγυήσεις τους να είναι υψηλής διαβάθμισης άρα δεν θα γίνονται δεκτές όλες οι εγγυήσεις που θα καταβάλλουν οι τράπεζες.

Τα μέτρα αυτά μια περίοδο όπου η κρίση ρευστότητας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα έχει επιδράσει έντονα αρνητικά στις τραπεζικές μετοχές. Μεταξύ των τραπεζών που επηρεάζονται , όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά επηρεάζονται είναι και οι Ελληνικές. Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει μέσω της ΕΚΤ ίσως και πάνω από 10 δις ευρώ μέσω εγγυήσεων που κατέθεταν όπως δάνεια στεγαστικά , επιχειρηματικά κ.α.

Από την στιγμή που η ΕΚΤ από τούδε και στο εξής θα αξιολογεί με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια τις εγγυήσεις ενώ αυξάνεται και το κόστος άντλησης ρευστότητας καθίσταται κατανοητό ότι οι τράπεζες για να θέλουν να λαμβάνουν ρευστότητα με χαμηλό κόστος , οι εγγυήσεις τους θα πρέπει να είναι πολύ υψηλής διαβάθμισης. Σε κάθε περίπτωση πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ενώ ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές. Για τις ελληνικές οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα τις επηρεάσουν ωστόσο σε γενικές γραμμές τα δάνεια τα οποία δίνονταν ως εγγύηση ήταν καλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Παρ΄ όλα αυτά είναι προφανές ότι και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα εξέλθουν αλώβητες από αυτό το μέτρο. Ουσιαστικά σημειώθηκε μια έμμεση αύξηση των επιτοκίων αφού μεταβλήθηκαν οι όροι δανεισμού. Βέβαια τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος είναι η ρευστότητα και για τον λόγω αυτό η επενδυτική κοινότητα αντιδρά αρνητικά.

Οι τράπεζες όμως λόγω των δυσμενών συνθηκών αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι αρχές Αυγούστουτο κόστος του διατραπεζικού δανεισμού μεταξύ Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν στις 180 με 200 μονάδες βάσης. Στην τρέχουσα συγκυρία το κόστος αυτό έχει εκτιναχθεί στις 230 με 250 μονάδες βάσης άρα ουσιαστικά οι συνθήκες δανεισμού έχουν επιδεινωθεί.

REPORTER.GR

No comments:

Share |