Thursday, March 18, 2010

Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα ανακάμπτουν


Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα ανακάμπτουν


Οι ομάδες πίεσης που εκπροσωπούν πολυεθνικές γκρινιάζουν και πάλι για την Κίνα. Είναι αναστατωμένες για τις νέες πολιτικές «αυτόχθονης καινοτομίας» που ενθαρρύνουν την αγορά τεχνολογίας που έχει κατασκευαστεί στη χώρα. Δείτε, για παράδειγμα, τα σχόλια από τον επικεφαλής της Business Software Alliance σε ένα ρεπορτάζ που έγραψα την περασμένη εβδομάδα με τίτλο «Η βιομηχανία λογισμικού χάνει την υπομονή του με την Κίνα.»

Άλλες βιομηχανίες είναι επίσης εξοργισμένες, όπως αναφέρει το Forbes στο δημοσίευμα, «Growing Bearish: οι αμερικανικές εταιρείες είναι απελπισμένες καθώς δε μπορούν να κάνουν ‘normal business’ στην Κίνα.» Σύμφωνα με το Forbes, η Κίνα έκανε ό,τι μπορούσε για να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις. Τώρα, «οι αμερικανοί ηγέτες των επιχειρήσεων σε μια σειρά διαφορετικών βιομηχανιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» καθώς η κινεζική ηγεσία αποφασίζει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο πολύ για την προώθηση των ξένων επενδύσεων. Πράγματι, γράφει το Forbes, «το Πεκίνο φαίνεται να αλλάζει.»

Αν προσθέσουμε τα προβλήματα που είχε το Google με το Πεκίνο, τη φυλάκιση τεσσάρων εργαζομένων της Rio Tinto από την Κίνα και τον εκνευρισμό των ξένων για τη σκληροπυρηνική θέση του πρωθυπουργού Wen Jiabao σχετικά με το νόμισμα της Κίνας, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί οι ξένες επιχειρήσεις επανεξετάζουν τη δέσμευσή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Τα τελευταία νούμερα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), όμως, δεν υποστηρίζουν αρκετά το επιχείρημα ότι οι νέες πολιτικές του Πεκίνου έχουν ένα πολύ αρνητικό αντίκτυπο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,86% το πρώτο δίμηνο του έτους, μια αύξηση που το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ερμηνεύει ως «ένα σημάδι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.» (Πρέπει να εξετάσουμε τους δύο πρώτους μήνες, καθώς οι διακοπές για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά ήταν τον Ιανουάριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα τη διαστρέβλωση των μηνιαίων στοιχείων.)

Το σύνολο για τους δυο μήνες, που είναι 14 δισ. δολάρια, είναι κάτω από τα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2008, πριν την κρίση. Πάντως, η αύξηση κατά σχεδόν 5% σε ετήσια βάση είναι μια καλή ένδειξη ότι, παρά τα παράπονα από ορισμένα εμπορικά επιμελητήρια για τις ενοχλητικές αλλαγές στην πολιτική από το Πεκίνο, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα.

Τα άσχημα νέα για τις πολυεθνικές εταιρείες: Τα τελευταία στοιχεία θα μπορούσαν να κάνουν τους Κινέζους αξιωματούχους να πιστέψουν ότι οι δυτικές επιχειρήσεις μπλοφάρουν όταν λένε πως η αυτόχθονη καινοτομία της Κίνας διώχνει τους επενδυτές. Για περισσότερα σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο, δείτε αυτό το slide show από τον συνάδελφό μου Andy Reinhardt για τις κορυφαίες 25 χώρες στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η Κίνα, όπως και κάθε χρόνο από το 2002, είναι Νο 1.

source: reporter.gr

No comments:

Share |