Thursday, July 22, 2010

S&P: Διορία 4 μηνών για σχέδιο Β


S&P: Διορία 4 μηνών για σχέδιο Β


Διορία μέχρι το Νοέμβριο έδωσε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s στην κυβέρνηση για να βγει από την κοινοβουλευτική της μοναξιά και να δημιουργήσει πλειοψηφικές συμμαχίες για νέο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο οίκος έθεσε χθες σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση τη διαβάθμιση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει σημαντικές νομοθεσίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ο οίκος θέτει συνήθως σε αρνητική παρακολούθηση (credit watch negative) μια χώρα όταν εκτιμά ότι υπάρχει μία στις δύο πιθανότητες να προχωρήσει σε υποβάθμιση εντός των επόμενων μηνών. Στην περίπτωση της Κύπρου, η διαβάθμιση του Α+ τίθεται σε παρακολούθηση, αναφέρουν οι S&P, «μετά την απόρριψη από τη βουλή στις 9 Ιουλίου των δύο κυβερνητικών προτάσεων για αύξηση των εσόδων», αυτή για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11% και για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ακίνητης περιουσίας.

«Αναμένουμε να ξεκαθαρίσουμε στη τάση μας για το rating της Κύπρου το Σεπτέμβρη όταν θα επαναρχίσει η λειτουργία της βουλής και όταν θα εξετάσει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις».

Ιδιαίτερο προβληματισμό στους Standard and Poor’s προκαλεί η αύξηση του ελλείμματος στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009, αλλά κυρίως και η αναρρίχηση του χρέους σε επίπεδα κοντά στο 70%.

Ο υπολογισμός του χρέους είναι κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες περίπου μεγαλύτερος από αυτό που ανακοίνωσε στην Eurostat η Κύπρος (56%) και σύμφωνα με τα όσα είπε στη βουλή τη Δευτέρα η κυβέρνηση, η διαφορά οφείλεται στην προσμέτρηση των ειδικών τριετών ομολόγων €3 δισ. που εξέδωσε το Δεκέμβριο η κυβέρνηση στις τράπεζες, για να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.

Η Eurostat ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο ότι δεν θα λαμβάνει αυτές τις υποχρεώσεις στην προσμέτρηση του δημοσίου χρέους, δίδοντας το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση των ομολόγων. Οι S&P όμως φέρονται να αποφάσισαν να το μετρήσουν, κάτι στο οποίο φαίνεται να προσανατολίζονται και οι Moody’s.

Το θετικό για την Κύπρο είναι ότι την προηγούμενη φορά που το χρέος έφτασε σε αυτά τα ύψη, αναφέρουν οι S&P, κατάφερε να το μειώσει στα επίπεδα του 45%. Η S&P κάνουν λόγο στη χθεσινή τους ανακοίνωση σε «πειστικό ιστορικό δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το ιστορικό αυτό μετριάζουν, συνεχίζουν, η πρόσφατη επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, τα μεγάλα εξωτερικά ανισοζύγια και οι σημαντικές υποχρεώσεις που δημιουργεί ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Η αρνητική παρακολούθηση αντανακλά την άποψη μας ότι τα ratings μπορεί να υποβαθμιστούν αν δούμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή για να ανακόψουν και να βελτιώσουν το χρέος που προκύπτει από τις δημοσιονομικές πιέσεις και από το χρηματοοικονομικό κλάδο. Επίσης, οι καταθέσεις μη κατοίκων στο σύστημα μπορούν να αποδειχθούν ευαίσθητες σε εξωγενής παράγοντες, περιλαμβανομένων και διαφοροποιήσεων σε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ή στις τιμές εμπορευμάτων.

«Αναμένουμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, αναμένοντας στο ενδιάμεσο να γίνει πιο ξεκάθαρο τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση τώρα που απέτυχε να περάσει δύο από τα πιο σημαντικά της μέτρα. Αν δούμε ότι η κυβέρνηση καταφέρει να δημιουργήσει την απαραίτητη συναίνεση για ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα οδηγούσε σε διατηρήσιμη βελτίωση της πορείας του χρέους, η διαβάθμιση θα επιβεβαιωθεί», καταλήγουν.

Σταυράκης: Αποφύγαμε την υποβάθμιση

Μιλώντας χθες στη StockWatch αμέσως μετά την ανακοίνωση των S&P, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ανέφερε ότι θεωρεί θετικό το ότι η Κύπρος δεν υποβαθμίστηκε απευθείας, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για άλλες χώρες.

Στα θετικά της χθεσινής κίνησης των S&P εντόπισε τη διορία που δίνουν στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τις απαραίτητες συναινετικές λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο κ. Σταυράκης είπε επίσης ότι νιώθει δικαιωμένος γιατί είχε προειδοποιήσει ότι η απόρριψη των δύο φορολογικών νομοσχεδίων θα ελλόχευε κινδύνους για τα ratings της Κύπρου.

Θεωρεί επίσης ότι δικαιώθηκε στο θέμα των τριετών ειδικών ομολόγων, για το οποίο είχε εκφράσει επιφυλάξεις πέρσι, σε αντίθεση με τραπεζικούς παράγοντες και την Κεντρική Τράπεζα. Τώρα έρχονται οι S&P και μετρούν τα ομόλογα στο χρέος της κυβέρνησης, ανέφερε στη StockWatch, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μείωσης των επιτοκίων από τις τράπεζες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |