Tuesday, January 5, 2010

Nestle: Η μείωση των χρεών βασική προτεραιότητα μετά την πώληση της Alcon


Nestle: Η μείωση των χρεών βασική προτεραιότητα μετά την πώληση της Alcon


ΖΥΡΙΧΗ (Dow Jones)--Η Nestle προτίθεται να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από την πώληση της αμερικανικής θυγατρικής στον τομέα των οφθαλμολογικών προϊόντων Alcon Inc, για τη μείωση των χρεών της, εκτιμούν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εφικτών λύσεων όπως μία πιο εκτεταμένη επαναγορά μετοχών ή μεγάλες εξαγορές.

Έως τα μέσα του έτους, τα ταμεία του ελβετικού κολοσσού τροφίμων θα γεμίσουν με 28 δισ. δολάρια, ή 29 δισ. ελβετικά φράγκα, ως συνέπεια της πώλησης του υπολοίπου ποσοστού 52% της Alcon στην φαρμακευτική εταιρεία Novartis AG. Περίπου 10 δισ. φράγκα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή ενός προγράμματος δύο ετών για την επαναγορά ιδίων μετοχών της Nestle, διαμορφώνοντας το διαθέσιμο ποσό στα 19 δισ. φράγκα.

Ενδεχόμενη κίνηση με τα χρήματα αυτά είναι η μείωση των χρεών της εταιρείας, τα οποία εκτιμώνται μεταξύ 15 δισ. φράγκων και 17 δισ. φράγκων στο τέλος του 2009. “Ο περιορισμός των χρεών σε δύσκολους καιρούς σίγουρα αποτελεί κάτι πολύ λογικό και πιστεύω ότι οι μέτοχοι θα το δέχονταν ευχάριστα”, τόνισε ο Robert Scholl, fund manager της Aargauische Pensionskasse.

Ωστόσο, το ύψος των υποχρεώσεων που θα καλυφθεί παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές μπορεί να μετανιώσουν μία κατάσταση χωρίς καθόλου χρέη. Πλήρης απομόχλευση θα υποδείκνυε ότι ο ισολογισμός δεν είναι αποτελεσματικός, σχολίασε ο Andrew Wood της Bernstein Research. Ο Wood δίνει σύσταση “buy” και τιμή-στόχο στα 58 φράγκα για τη Nestle.

Αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον, η μείωση των χρεών θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Nestle. Η εταιρεία πάντα ήταν συντηρητική στις επενδύσεις της, προτιμώντας τα ίδια κεφάλαια από το δανεισμό, μία στάση που της χάρισε στο παρελθόν αξιολόγηση ΑΑΑ. Κατά την τρέχουσα περίοδο η εταιρεία αξιολογείται με ΑΑ από τη Moody΄s, της Standard & Poor΄s και τη Fitch.

Μεταξύ των υπολοίπων εναλλακτικών είναι η διεύρυνση του υφιστάμενου προγράμματος επαναγοράς ύψους 10 δισ. φράγκων, η διανομή προμερίσματος ή μία μεγάλη εξαγορά.

Καμία όμως από αυτές δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.

Η Nestle περιορίζεται από τους κανονισμούς του ελβετικού χρηματιστηρίου να περιορίσει τις επαναγορές μετοχών στο 10% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στην παρούσα φάση και μαζί με τις προγραμματισμένες αγορές ιδίων μετοχών φτάνει στο 8%, τόνισε ο Bernstein.

Η διανομή προμερίσματος δεν αποκλείεται ωστόσο η καταβολή υψηλών πληρωμών στους μετόχους δεν αποτελεί έναν φορολογικά ευνοϊκό τρόπο επιστροφής χρημάτων, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η Nestle είναι πιθανό να θέλει να γίνει πιο ενεργή στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο για συμμετοχή της Nestle στην “κούρσα” για την εξαγορά της βρετανικής σοκολατοποιίας Cadbury PLC, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν αν η Nestle θα θελήσει να αποκτήσει την Cadbury καθώς τα χαρτοφυλάκια των δύο εταιρειών συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό.

Η Nestle είναι πιθανό να καταλήξει να διαδραματίζει έμμεσο ρόλο στην εξαγορά της Cadbury αν η Hershey προχωρήσει στην κατάθεση προσφοράς. Στην περίπτωση αυτή, η Nestle ενδέχεται να έχει την ευκαιρία να αγοράσει πίσω τα δικαιώματα της Hershey για τη διανομή της KitKat στις ΗΠΑ, ένα franchise για το οποίο η Nestle σίγουρα ενδιαφέρεται, τονίζουν οι αναλυτές.

Η σοκολάτα KitKat είναι ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της Nestle.

Οι αναλυτές επίσης υποστηρίζουν ότι η Mead Johnson Nutrition Co, μία εταιρεία που προσφάτως διασπάστηκε από τη φαρμακευτική Bristol-Myers Squibb Co, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη πιθανό στόχο.

Ωστόσο, η Nestle είναι πιθανό να διατηρήσει το πλάνο της ως έχει, δαπανώντας 2-3 δισ. φράγκα ετησίως για μικρές εξαγορές, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

“Φυσικά η Nestle θα αναλάβει δράση στην περίπτωση που μία εταιρεία είναι διαθέσιμη σε ικανοποιητική τιμή. Ωστόσο, αμφιβάλλω αν η Nestle ψάχνει ένα μεγάλο deal, ενώ οι μέτοχοι δεν θα υποδέχονταν με ευχαρίστηση μία συναλλαγή που θα περιόριζε τα κέρδη για μεγαλύτερο διάστημα”, σημείωσε ο fund manager Robert Scholl. Ο Scholl διατηρεί στην κατοχή του περίπου 200.000 μετοχές της Nestle.

Η Nestle δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τα πλάνα της σχετικά με τα έσοδα από την πώληση της Alcon. Στο ελβετικό χρηματιστήριο, χθες στις 13:00GMT, οι μετοχές της Nestle βρέθηκαν να ενισχύονται σε ποσοστό 1,8%, ή 0,90 φράγκα υψηλότερα στα 1,10 φράγκα, σε μια γενικότερα ελαφρώς ανοδική αγορά.


capital.gr

No comments:

Share |