Friday, November 13, 2009

Καπέλο σε ακίνητα €0,5 δισ.


Καπέλο σε ακίνητα €0,5 δισ.


Με φορολογίες σε ακίνητα αξίας €0,5 δισ. επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει τις τρύπες που ανοίγει στον κρατικό κορβανά η μειωμένη εισροή εσόδων και το φιλόδοξο κοινωνικό της πρόγραμμα. Μετά από σχετικό δημοσίευμα της StockWatch, η κυβέρνηση άρχισε πλέον να μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο επιπρόσθετων φορολογιών στον τομέα ακινήτων, δίδοντας έμφαση κυρίως στα αδρανή οικόπεδα.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, που φαίνεται να σχετίζονται με παλαιότερες εισηγήσεις του Τμήματος Πολεοδομίας, σταχυολόγησε ψες ο υπουργός Οικονομικών.

«Στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να βγει από τα στενά δημοσιονομικά έσοδα που αντιμετωπίζει σκέφτεται να καταθέσει νομοθεσία για τη φορολόγηση του πλούτου στην ακίνητη ιδιοκτησία η οποία υπερβαίνει τα €500 εκ.», είπε ο Χαρίλαος Σταυράκης. «Η υλοποίηση των σκέψεων της κυβέρνησης θα γίνει με ένα πολύ προοδευτικό τρόπο εάν συμφωνήσουν και τα κόμματα», διευκρινίζοντας ότι θα συνδυαστεί με μείωση των μεταβιβαστικών τελών.

Χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως «το πιο δίκαιο κοινωνικά μέτρο το οποίο δεν έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα».

«Θα επηρεαστούν οι οργανισμοί οι οποίοι έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο να την πουλήσουν εφόσον δεν υπάρχει φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας. Παράλληλα θα αποτελέσει και κίνητρο ώστε να πουληθούν κάποια κομμάτια γης και να δημιουργηθεί και μια πιθανότητα μείωσης των τιμών της γης», ανέφερε ο κ. Σταυράκης.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά την οποία είχαν αναλυθεί τα στοιχεί της έκθεσης «Doing Business Report 2010» στην οποία συμμετείχε η Κύπρος για πρώτη φορά.

Στην ίδια συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.

Έλλειψη υποδομών

Ως γνωστό, η έκθεση κατατάσσει την Κύπρο στην 40η θέση σε ότι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, δίδοντας ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες στη νομική υποδομή αλλά και σε εργασιακά και πολεοδομικά θέματα. Στην έκδοση αδειών οικοδομής, η Κύπρος έλαβε την 77η θέση.

Τα ευρήματα της έκθεσης έγιναν αφορμή για επικέντρωση μέρους της ψεσινής συζήτησης στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια τεράστια ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά δεν υπήρξε ταυτόχρονη βελτίωση της υποδομής για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτήν την ανάπτυξη».

Υπήρξε, όπως σημείωσε, μια άναρχη ανάπτυξη που δημιούργησε πολλά προβλήματα και προέβη στη συνέχεια σε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει για απλοποίηση του συστήματος και μηχανογράφησης, ώστε να εκσυγχρονισθούν οι διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικών αδειών.

«Με το σύστημα του αυτοελέγχου που μιλάμε για μικρές αναπτύξεις μπορεί κάποιος να πάρει πολεοδομική άδεια σε λιγότερο από ένα μήνα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πρόβλημα με την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών».

Όπως τόνισε, «βρεθήκαμε και σε μια περίοδο ψηλής δραστηριότητας όλων των συντελεστών της οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα η πολιτεία ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει μια σειρά από καινούργιες νομοθεσίες και πρόνοιες, οι οποίες προέκυψαν τόσο από την ένταξη στην ΕΕ όσο και από τις ανάγκες της ζωής».

«Εμείς θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για να μειώσουμε το χρόνο έκδοσης των αδειών, αλλά θα πρέπει και όσοι ασχολούνται με αυτόν τον τομέα να αντιληφθούν ότι μέρος των καθυστερήσεων έχει να κάμει με τους ιδιοκτήτες, τους μελετητές, τις επιλογές των χώρων και με διάφορες άλλες παραμέτρους», κατέληξε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |