Saturday, November 14, 2009

Σταθεροποιείται πάνω από τα 115 δολάρια ο χρυσός


Σταθεροποιείται πάνω από τα 115 δολάρια ο χρυσός

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου, μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενίσχυσαν την ελκυστικότητα των μετάλλων. Συγκεκριμένα, η οικονομία της Ευρωζώνης βγαίνει από την ύφεση μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, και αναπτύσσεται κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ συρρικνώνεται 4,1% σε ετήσια βάση. Αναλυτικότερα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.116,70 δολάρια η ουγγιά, κάτω όμως από το νέο ρεκόρ που κατέγραψε κατά χθεσινή συνεδρίαση, φτάνοντας τα 1.123,38 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι τα εβδομαδιαία κέρδη διαμορφώθηκαν στο +1,9%.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4887 δολάρια από το επίπεδο των 1,4850 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4868 δολάρια.

Η διαφαινόμενη έξοδος της Ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών και τους έστρεψε για μία ακόμη φορά σε επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου. Η χειρότερη ύφεση, μετά από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, που βίωσε η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται ότι τερματίζεται καθώς οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφάνισαν ανάκαμψη τροφοδοτούμενη από αύξηση των εξαγωγών τους.

reporter.gr

No comments:

Share |