Saturday, November 14, 2009

«Ατμομηχανή» ανάκαμψης η ασιατική οικονομία

«Ατμομηχανή» ανάκαμψης η ασιατική οικονομία

Η αυξανόμενη ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες βασικό εμπόδιο στην ανάκαμψη συμφώνησαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στο Οικονομικό Φόρουμ Ασίας- Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη. Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο και ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι.

Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει με ατμομηχανή τις ασιατικές οικονομίες, επεσήμαναν οι ηγέτες, που συμμετείχαν στο Οικονομικό Φόρουμ Ασίας- Ειρηνικού (ΑPEC) στη Σιγκαπούρη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, όπως η αυξανόμενη ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες και ο κίνδυνος μίας νέας κερδοσκοπικής φούσκας στις αγορές ενεργητικού.

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερης από ό,τι είχε προβλεφθεί. Της ανάκαμψης αυτής ηγούνται οι οικονομίες της περιοχής» τόνισε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, σημείωσε ότι το σχέδιο ανάκαμψης του Πεκίνου- ύψους 585 δισ. δολαρίων- συνέβαλε στη διεθνή κινητοποίηση με στόχο να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης.

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε και ο Ντομινίκ Στρος Καν. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συμμετείχε στο φόρουμ του APEC σημείωσε ότι το 2010 και το 2011 η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει θετικούς μεν, αλλά ιδιαίτερα ασθενείς, ρυθμούς ανάπτυξης.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι το ζεστό χρήμα, που εισρέει στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ασίας, αν και αντανακλά τις θετικές προοπτικές τους, θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στα νομίσματα και τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.

Στο φόρουμ δεν έλειψαν και τα πυρά προς την πολιτική των ΗΠΑ. Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Ντόναλντ Τσανγκ, υπογράμμισε ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, που ακολουθεί η Φέντεραλ Ριζέρβ, πυροδοτεί ένα κύμα κερδοσκοπικών ροών κεφαλαίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη παγκόσμια κρίση.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρευρέθηκε στο φόρουμ, επανέλαβε ότι το Παρίσι θέλει ένα «ισχυρό» δολάριο, καθώς η ενίσχυση του ευρώ συνιστά απειλή για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

naftemporiki

No comments:

Share |