Friday, December 16, 2011

Fitch: Στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης


Fitch: Στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης

Σε τροχιά νέας υποβάθμισης βάζει την Κύπρο και πέντε άλλες χώρες ο οίκος Fitch, παρά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ψηφίστηκαν την Τρίτη και παρά τις περικοπές στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό.

Η αιτία αυτή τη φορά είναι οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι Fitch εκτιμούν ότι μια ολοκληρωμένη λύση της κρίσης είναι τεχνικά και πολιτικά ανέφικτή, δημιουργώντας επιπρόσθετους κινδύνους για τις υπό εξέταση χώρες.

Πέραν της Κύπρου, τέθηκαν υπό αρνητική παρακολούθηση το Βέλγιο, η Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία και Ιρλανδία.

Η Κύπρος έχει διαβάθμιση ΒΒΒ και βρίσκεται δύο βαθμίδες πριν το junk. Οι Fitch αναφέρουν ότι η υποβάθμιση θα είναι μίας ή δύο βαθμίδων.

Με το credit watch negative οι Fitch εκτιμούν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης στο εγγύς μέλλον.

Οι Fitch εκτιμούν ότι η εξέταση των βαθμολογιών των πέντε χωρών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 9-10 Δεκεμβρίου, οι Fitch έχουν συμπεράνει ότι μια ολοκληρωμένη λύση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι τεχνικά και πολιτικά ανέφικτη, αναφέρει ο οίκος.

Παρά τις θετικές δεσμεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο, όπως την απόφαση για επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την μικρότερη έμφαση σε συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (PSI), οι ανησυχίες των Fitch δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στους Fitch η απουσία στήριξης της ρευστότητας από την ΕΚΤ σε χώρες που δεν έχουν ρευστότητα αλλά είναι φερέγγυες.

Οι Fitch αναγνωρίζουν ότι όλες χώρες που είναι υπό εξέταση έχουν προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ληφθούν υπόψη.

Εντούτοις, ο συστημικός χαρακτήρας της κρίσης στην ευρωζώνη έχει πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα στην περιοχή και για, κάποιες χώρες, δημιουργεί άμεσους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι παράγοντες που θα εξετάσουν οι Fitch είναι οι εξής:

Πρώτον, η απουσία σαφήνειας για την τελική δομή και διάρθρωση της ΟΝΕ και η αναγνώριση από ευρωπαίους ηγέτες της πιθανότητας αποχώρησης κάποιων μελών της ευρωζώνης.

Δεύτερον, η διστακτικότητα της ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα σε κράτη μέλη σε περίπτωση ανάγκης.

Τρίτον, οι επιδράσεις της εντεινόμενης κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα, γενικότερα.

Τέταρτο, η εκτίμηση των Fitch ότι η κρίση θα συνεχιστεί και θα συνδυαστεί με επεισόδια μεγάλης χρηματοοικονομικής μεταβλητότητας που θα επηρεάζει κυρίως χώρες με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες κράτους ή του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το rating του Βελγίου είναι ΑΑ+, της Ισπανίας ΑΑ-, της Σλοβενίας ΑΑ-, της Ιταλίας Α+, της Ιρλανδίας ΒΒΒ+ και της Κύπρου ΒΒΒ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ, το Υπ. Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Στις 14 Δεκεμβρίου 2011, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υπέβαλε η Κυβέρνηση. Με αυτά τα αποφασιστικά μέτρα αναμένεται κατακόρυφη μείωση του ποσοστού δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ που θα υπερακοντίσει τους αρχικούς στόχους.

Σήμερα, 16 Δεκεμβρίου 2011, υπερψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόλο που ο προϋπολογισμός όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση είναι ο πιο σφικτός προϋπολογισμός κατά τα τελευταία 35 χρόνια, η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012.

3Κατά συνέπεια οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2012 θα περιοριστούν.

Επιπλέον, υπήρξε σθεναρή πολιτική ομοφωνία για την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος Δημοσιονομικής Εξυγίανσης. Ως εκ τούτου, στο σύντομο μέλλον η Κυβέρνηση διαχρονικά θα ακολουθεί αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με το πακέτο μακροοικονομικής σταθερότητας της ΕΕ.

Πρόσθετα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Κύπρος έχει ήδη προβεί σε εκ των προτέρων χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ποσοστού των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012.

Με βάση τα πιο πάνω δεν φαίνεται να υφίστανται στο παρόν στάδιο, σοβαροί λόγοι που να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για την Κύπρο».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |