Thursday, December 4, 2008

Merrill και Ύφεση πίεσαν κάτω από τα 44 δολάρια το αργό

Merrill και Ύφεση πίεσαν κάτω από τα 44 δολάρια το αργό

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα των πετρελαϊκών τιμών, με το αργό να κλείνει κάτω από τα 44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ δεν αντεξε τελικά, και υποχώρησε κάτω από τα 43 δολάρια. Η βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2005 αποδίδεται στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, που μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο και για καύσιμα παγκοσμίως, στρέφοντας τους επενδυτές μακριά από το μαύρο χρυσό. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε κατά 6,7%, στα 43,67 δολάρια, και η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ άμεσης παράδοσης, υποχώρησε 6,5%, στα 42,50 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2005, όταν και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των συμβολαίων της, βρέθηκε η βενζίνη, η οποία σήμερα σταμάτησε στα 97,18 cents το γαλόνι.

Την κατάσταση ήρθε σήμερα να επιδεινώσει και εκτίμηση τηςMerrill Lynch, ότι δεν αποκλείεται το αργόνα βρεθεί και κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι το 2009, καθώς η μείωση της ζήτησης που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στην Κίνα.

Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα συρρικνωθεί εκ νέου του, καθώς η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1982, σύμφωνα με τον Francisco Blanch, αναλυτή της Merrill. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, όταν το αργό διαπραγματευόταν στα 100 δολάρια περίπου, ο οίκος είχε ορθά όπως αποδείχθηκε προβλέψει ότι η τιμή του θα υποχωρούσε στα 50 δολάρια.

«Μια πρόσκαιρη πτώση κάτω και από τα 25 δολάρια το βαρέλι είναι πιθανή, εάν η παγκόσμια ύφεση διευρυνθεί στην Κίνα, ενώ σημαντικές μειώσεις παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ φαίνεται πως απαιτούνται, σημειώνει ο Blanch. Η τιμή του αργού δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τα 25 δολάρια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από το Νοέμβριο του 2002.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 1990 το αργό είχε αγγίξει τα 41,15 δολάρια, όταν το Ιρακ είχε εισβάλει στο Κουβέιτ. Έκτοτε το αργό βρέθηκε πάλι κοντά στα 40δολάρια τον Ιούλιο του 2004.

REPORTER.GR

No comments:

Share |