Friday, December 5, 2008

Συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ για τον περιορισμό της κρίσης

Συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ για τον περιορισμό της κρίσης


Κίνα και ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους και συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον περιορισμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, διαθέτοντας επιπλέον 20 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση του εμπορίου.

«Υποσχεθήκαμε και οι δύο να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον κλείνοντας τον πέμπτο γύρο συνομιλιών του Στρατηγικού Οικονομικού Διαλόγου σήμερα στο Πεκίνο.

Οι συνομιλίες αυτές ήταν οι τελευταίες που εγκαινιάστηκαν στη θητεία Πόλσον ο οποίος αποχωρεί μαζί με την κυβέρνηση Μπους τον Ιανουάριο, αφήνοντας την Κίνα να αντιμετωπίσει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο. Ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Wang Qishan, είπε ότι η Κίνα περιμένει «ειλικρινή και πραγματικό διάλογο» με τη νέα κυβέρνηση.

Τα 20 δισ. δολ. θα διατεθούν στις τράπεζες εισαγωγών-εξαγωγών των δύο χωρών και θα αυξήσουν το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης κατά 38 δισ. δολ., είπε ο Πόλσον.

«Τα χρήματα θα διατεθούν στις ισχυρές εισαγωγικές εταιρείες των αναπτυσσόμενων οικονομιών για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και την Κίνα και για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Αμερικανός υπουργός. Η Κίνα αυξάνει τις προσπάθειες για να προάγει την παγκόσμια ανάπτυξη και τη σταθερότητα», κατέληξε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε άμεση έγκριση της διαδικασίας για τις κινεζικές τράπεζες που θα επενδύσουν στις ΗΠΑ και χαιρέτισε την επένδυση από την Κίνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Ο Πόλσον πίεσε την Κίνα να επιτρέψει τη ανατίμηση του νομίσματός της, γιουάν, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την 1η Δεκεμβρίου να επιτρέψει την υποχώρηση του νομίσματος, τη μεγαλύτερη από τα τέλη του 2005. Το γιουάν στις 11:48 π.μ. στη Σαγκάη διαπραγματεύθηκε στα 6,8800 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας χαιρέτισε την κίνηση της Κίνας να επιτρέψει στις ξένες τράπεζες να διαπραγματευθούν ομόλογα με τους ίδιους όρους των κινεζικών τραπεζών.

Επίσης, Κίνα και ΗΠΑ, οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη, υπέγραψαν επτά συμφωνίες συνεργασίας σε έργα για την ανάπτυξη της ενεργείας και του διαλόγου για το περιβάλλον.

Χθες ο Wang περιέγραψε την οικονομική κρίση ως «το πιο πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» και ζήτησε από τις ΗΠΑ να προστατέψουν τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία σε αυτές.

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Κίνας μετά την Ευρώπη, με συναλλαγματικά αποθέματα 2 τρισ. δολ., ξεπερνώντας την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο ως η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών ομολόγων.

Ο ρόλος της ως αγοραστής του αμερικανικού ελλείμματος ενδέχεται να καταστεί πιο σημαντικός καθώς οι ΗΠΑ δαπανούν κεφάλαια για να αναζωογονήσουν την οικονομία και να ξεπαγώσουν τις αγορές πιστώσεων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |