Friday, December 5, 2008

Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ εως 4% το 2009 «βλέπει» η Deutsche Bank

Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ εως 4% το 2009 «βλέπει» η Deutsche Bank


Συρρίκνωση έως και 4% ενδέχεται να σημειώσει το ΑΕΠ της Γερμανίας το 2009, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ, που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild.

«Τον επόμενο χρόνο, το γερμανικό ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί σε ποσοστό έως και 4%. Οι πιθανότητες για αυτό είναι μία στις τρεις» και θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία και την Εγγύς Ανατολή, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης, επισημαίνει ο Βάλτερ.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί του χρόνου σε ποσοστό 1%, εκτιμά.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση Μέρκελ «άμεση μείωση στο 16% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για ένα χρόνο» με στόχο την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Όπως επισήμανε, «την αντίθετη περίπτωση, η πτώση θα είναι αναπόφευκτη».

Σημειώνεται ότι η επίσημη εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2009 κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ αναγνώρισε πρόσφατα ότι με αυτήν την εκτίμηση η γερμανική κυβέρνηση «επέλεξε να είναι αισιόδοξη».

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |