Friday, December 5, 2008

Αποζημιώσεις πέραν των €65 εκ. ζητά η Aspis από κράτος για παράτυπες ενέργειες της Εφόρου Ασφαλίσεων σχετικά με Universal Life

Αποζημιώσεις πέραν των €65 εκ. ζητά η Aspis από κράτος για παράτυπες ενέργειες της Εφόρου Ασφαλίσεων σχετικά με Universal Life



ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ € 65,000,000 ΑΠΑΙΤΕΙ Η ASPIS HOLDINGS AΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Η εταιρεία Aspis Holdings Public Company Ltd (η Εταιρεία) ανακοινώνει ότι το πενταμελές Εφετείο, επικύρωσε στις 24 Νοεμβρίου 2008 την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της Εταιρείας αναφορικά με την άρνηση της Εφόρου Ασφαλίσεων να παρέχει άδεια ειδικής συμμετοχής της Εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Life Insurance Public Company Ltd. Ως αποτέλεσμα η Εταιρεία προχωρεί με απαίτηση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία για αποζημιώσεις πέραν των €65,000,000.

Το ιστορικό των γεγονότων, εν συντομία, έχει ως εξής:

H Εταιρεία, κατά τον Φεβρουάριο του έτους 2007, είχε ζητήσει άδεια για ειδική συμμετοχή από 33% έως 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Life Insurance Public Company Ltd την οποία η Έφορος Ασφαλίσεων κα Βικτώρια Νάταρ απέρριψε.

Η Εταιρεία θεώρησε την απόφαση του γραφείου της Εφόρου Ασφαλίσεων άδικη και προκατειλημμένη εναντίον της Εταιρείας και στελεχών της. Ως αποτέλεσμα η Εταιρεία προχώρησε με Ιεραρχική Προσφυγή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σαρρή, ο οποίος είχε καθήκον να εξετάσει το αίτημα της Εταιρείας με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Στην απόφαση του ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με την Έφορο Ασφαλίσεων και απέρριψε την προσφυγή.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της απόφασης η Εταιρεία καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.
Στις 11 Ιανουαρίου 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Aspis Holdings αφού κατά την εξέταση των εγγράφων φάνηκε ότι η Έφορος Ασφαλίσεων παράτυπα, παράνομα και αντιδεοντολογικά επηρέασε την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αποστέλλοντας του πληροφορίες εναντίον της Εταιρείας με στόχο την απόρριψη της Ιεραρχικής Προσφυγής. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε ότι η συνεννόηση του Υπουργού Οικονομικών με την Έφορο Ασφαλίσεων «ήταν αντινομική και ανεπίτρεπτη αφού ήταν συνεννόηση με το όργανο του οποίου την απόφαση αμφισβήτησε η εφεσίβλητη - αιτήτρια με την Ιεραρχική της Προσφυγή».

Η απόφαση του Ανωτάτου εφεσιβλήθηκε και το Εφετείο απορρίπτοντας την έφεση της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι υπήρχαν στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Υπουργού και της Εφόρου Ασφαλίσεων και κατέλεξε στο συμπέρασμα ότι το συμπέρασμα του Πρωτοδίκου Δικαστηρίου δηλαδή η αντινομική και ανεπίτρεπτη συνεννόηση της Εφόρου με τον Υπουργό «ήταν ορθή υπό τις περιστάσεις ώστε να μην χωρεί επέμβαση του Εφετείου».

Εν όψη της δικαίωσης της Εταιρείας από το Εφετείο και της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί τόσο από τον εξαναγκασμό της να πωλήσει την επένδυση της, αφού δεν της επιτρεπόταν η εγγραφή των μετοχών της Universal Life επ’ ονόματι της για περισσότερο από 18 μήνες, όσο και από την δυσφήμηση του ονόματος της στις αρχές της Κύπρου, της Ελλάδος, και της Σουηδίας και το πλήγμα της αξιοπιστίας της στο ευρύ κοινό, η Εταιρεία έχει αποφασίσει να απαιτήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις παράτυπες και αντινομικές ενέργειες της Εφόρου Ασφαλίσεων και του Υπουργού Οικονομικών ποσό πέραν των € 65,000,000.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |