Friday, December 5, 2008

GM και Chrysler εξετάζουν προ-συμφωνημένη πτώχευση

GM και Chrysler εξετάζουν προ-συμφωνημένη πτώχευση

Ακόμη και το ενδεχόμενο μίας προ-συμφωνημένης πτώχευσης φέρονται να εξετάζουν η General Motors και η Chrysler, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να λάβουν οικονομική βοήθεια πολλών δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση. Tα στελέχη των εταιρειών έχουν προειδοποιήσει ότι η χρεοκοπία τους θα οδηγούσε σε μαζικές ρευστοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων της στοιχείων καθώς οι πελάτες θα εγκατέλειπαν τις εταιρείες.Τρία μέλη του Κογκρέσου φέρονται να έχουν ρωτήσει τους ειδικούς αν είναι δυνατή μια προσυμφωνημένη χρεοκοπία -η οποία θα επέλθει μετά από συνεννόηση υπαλλήλων και πιστωτών- ώστε να αναδιοργανωθεί η βιομηχανία χωρίς να υπάρξουν ρευστοποιήσεις.Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το Κογκρέσο οφείλει να εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις.

Τόσο το Κογκρέσο όσο και τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν τα σχέδια των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά είναι «πολύ νωρίς», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, για να υπάρξει απάντηση αν θα δοθεί η ομοσπονδιακή βοήθεια. Ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει την αντίδραση του Κογκρέσου. Η ακρόαση τους από την αρμόδια επιτροπή θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την ψηφοφορία να προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

Στηρίζουν οι εργαζόμενοι

Τη στήριξή τους στις General Motors, Ford Motor και Chrysler εξέφρασε χθες η Εθνική Ένωση Εργαζομένων στις Αυτοκινητοβιομηχανίες (United Auto Workers). Η UAW κατέθεσε σχέδιο στήριξης το οποίο περιλαμβάνει αναβολή πληρωμής των ασφαλίστρων των εργαζομένων από τις εταιρείες καθώς και τη μη πληρωμή των αδειών των εργαζομένων, ώστε να εξοικονομηθούν τα κεφάλαια, και να χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη των εταιρειών.

34 δισ. δολάρια για τη διάσωση των «τριών μεγάλων»

Περί τα 15 δισ. δολάρια χρειάζονται οι General Motors και Chrysler για να «επιβιώσουν» μέχρι τον επόμενο μήνα. Αυτό δήλωσαν στο Κογκρέσο οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί δεσμεύτηκαν ότι δεν αφήσουν τις εταιρείες να καταρρεύσουν χωρίς να διευκρινίζουν ωστόσο πως θα επιτευχθεί αυτό.

Η General Motors ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση δάνεια ύψους 18 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία. Zήτησε από το Κογκρέσο να προχωρήσει στην έγκριση άλλων 4 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότησή της αυτό το μήνα και να της χορηγήσει άλλα 4 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της η Chrysler δήλωσε ότι χρειάζεται άμεσα 7 δισ. δολάρια ενώ η Ford ανέφερε ότι έχει ανάγκη 9 δισ. δολάρια. Η τελευταία υποσχέθηκε ακόμη ότι, αν λάβει την επιχορήγηση, θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τη μείωση των εξόδων της και σε παραχωρήσεις προς τα συνδικάτα.

Το συνολικό ύψος του «σχεδίου διάσωσης» των αυτοκινητοβιομηχανιών, το οποίο έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο, ίσως ανέλθει στα 34 δισ. δολάρια, έναντι 25 δισ. δολαρίων που ζητούσαν μόλις πριν ένα μήνα τα «τρία μεγάλα αφεντικά» της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτου (GM, Chrysler, Ford).

REPORTER.GR

No comments:

Share |