Thursday, December 4, 2008

Βγενόπουλος: Πιθανότητα μείωσης επιτοκίων

Βγενόπουλος: Πιθανότητα μείωσης επιτοκίων


Στην πιθανότητα μείωσης των δανειστικών επιτοκίων το 2009 αναφέρθηκε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυπριακή κυβέρνηση. Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις «πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναντήσει τις τράπεζες και ενδεχομένως να προχωρήσει και με άλλα μέτρα και άλλες διαδικασίες, θα υπάρξει καλύτερη συνεννόηση και συντονισμός για να μπορέσουμε να επιτύχουμε από του χρόνου κάποια καλή μείωση των επιτοκίων ώστε να βοηθηθεί η κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε, χωρίς να διευκρινίσει τα μέτρα και τις διαδικασίες.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «από την κρίση αυτή θα υπάρξουν επιπτώσεις για όλους γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αυτές οι επιπτώσεις να αντιμετωπιστούν με την καλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κοινωνική δικαιοσύνη και κάνουμε όλοι ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ως όαση την κυπριακή οικονομία σε σχέση με το τι συμβαίνει, όπως υπέδειξε, με τις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ επανέλαβε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι εύρωστος.

«Αν και ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου υφίσταται ορισμένες επιπτώσεις λόγω των συγκυριών της ελλείψεως ρευστότητας στο εξωτερικό εντούτοις τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του παραμένουν απολύτως υγιή».

Όσον αφορά στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι φεύγει πιο ήσυχος, εξηγώντας ότι «συνάντησε ένα ηγέτη ο οποίος γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει στην διεθνή οικονομία και έχει αρκετές εναλλακτικές σκέψεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη ρωσική πρωτεύουσα και τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρόεδρος τις φιλικές σχέσεις του με τη Ρωσία. Λέγοντας αυτά εξέφρασε τη χαρά του, όπως είπε, επειδή το κέντρο του Ομίλου τους βρίσκεται στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη του αιτήματος της Marfin Popular Bank προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κατάργηση του θεσμού της κλειστής περιόδου κατή την οποία απαγορεύεται στους μετόχους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών να αγοράζουν μετοχές τους, ανέφερε κατά λέξη: «Τι να πω και τι να κάνω;»

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ετοιμότητα του να επενδύσει σε αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο. «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε επενδύσεις εφ’ όσον αυτές τεθούν στη διάθεση των ιδιωτών. Η Κύπρος έχει σήμερα τις καλύτερες προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις», σημείωσε.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |