Friday, February 22, 2008

Ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια οι επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών

Ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια οι επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών

Η επένδυση των Ελλήνων εφοπλιστών σε έργα νέων ναυπηγήσεων άγγιξε σχεδόν τα 32 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2007.
H ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ αύξηση-ρεκόρ στις παραγγελίες νέων ναυπηγήσεων από τους Ελληνες πλοιοκτήτες, που βασίζεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Απω Ανατολή και στην ακόρεστη ζήτηση ενέργειας από Κίνα και Ινδία, στρέφουν ήδη τα μάτια της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα, για την 21η διοργάνωση της έκθεσης Ποσειδώνια, που αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση στο κόσμο.

Mε τις επενδύσεις του 2007 για την ανανέωση του ελληνόκτητου στόλου να ξεπερνούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό διπλάσιο από εκείνο που επενδύθηκε αντίστοιχα την προηγούμενη χρονιά, και με σχεδόν διψήφια ποσοστά ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή που φιλοξενεί το μισό σχεδόν πληθυσμό του κόσμου, η παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, οι προμηθευτές εξοπλισμού, οι λοιποί κάθετοι κλάδοι και ο τομέας μεταπώλησης πλοίων, συντονίζονται για τα φετινά Ποσειδώνια, που εκτιμάται ότι θα είναι τα μεγαλύτερα στην 40ετή ιστορία τους.

Οι επενδύσεις

Η επένδυση των Ελλήνων εφοπλιστών σε έργα νέων ναυπηγήσεων άγγιξε σχεδόν τα 32 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2007, ενώ ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 16,94 δισ. δολαρίων δαπανήθηκε στον τομέα της μεταπώλησης πλοίων. Σε ό,τι αφορά στο στόλο, αυτή η επένδυση του 2007 αντιστοιχεί σε παραγγελίες νέων ναυπηγήσεων για 556 πλοία. Οι παραγγελίες για φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου ανήλθαν σε 371 πλοία, συνολικού τονάζ 36,6 εκατομμυρίων dwt, έναντι 74 πλοίων συνολικού τονάζ 6,4 εκατομμυρίων, που πραγματοποιήθηκαν το 2006.

«Συγκριτικά, το 2006, οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών για νέες ναυπηγήσεις κυμάνθηκαν στα 25 δισ. δολάρια, ποσό που επισκιάστηκε από τα ιστορικά επίπεδα της περσινής χρονιάς του 2007, γεγονός που αναμένεται να εκτοξεύσει την ισχύ της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας σε νέα ύψη», είπε η κα Μιχαήλ.

Ο στόλος ελληνικών συμφερόντων έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% από το 1994, σε μια περίοδο 14 ετών, που η μέση ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας ανερχόταν σε μετριοπαθή ποσοστά της τάξης του 9%. Σήμερα, οι ελληνική κοινότητα ελέγχει 4.200 πλοία, εν πλω ή επί παραγγελία, συνολικού τονάζ 250 εκατομμυρίων dwt περίπου, ενώ οι τρέχουσες παραγγελίες τους ξεπερνούν τα 850 πλοία, με συνολικό τονάζ 67 εκατομμυρίων dwt.

Επίσης, το δυνητικό άνοιγμα των μεγαλύτερων λιμανιών της Ελλάδας σε ξένους επενδυτές έχει κεντρίσει επίσης το ενδιαφέρον των μεγάλων κινεζικών και αραβικών κεφαλαίων, τα οποία ανταγωνίζονται για μερίδιο και διοικητική πρόσβαση στον επικερδή κόμβο μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, που κατέχει στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα

Επίσης, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα μας, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2007, ανήλθε σε 16,939 δισ. ευρώ, έναντι 14,324 δισ. ευρώ του αντίστοιχου δωδεκαμήνου 2006, σημειώνοντας ετήσια αύξηση που υπερβαίνει το 18%. Ειδικότερα, κατά το μήνα Δεκέμβριο 2007, το εισρεύσαν ναυτιλιακό συνάλλαγμα ανήλθε σε 1,551 δισ. ευρώ, έναντι 1,113 δισ. ευρώ του αντιστοίχου μηνός Δεκεμβρίου 2006.

Συναρπαστική περίοδος

«Παρά την ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι συνολικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως ευνοούν μια ακόμα πιο δυνατή ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ η ανταπόκριση στα Ποσειδώνια 2008 αντικατοπτρίζει αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως την πιο συναρπαστική περίοδο των τελευταίων ετών για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα», είπε η κα Νανά Μιχαήλ, διευθύνουσα σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια, τα οποία θα διεξαχθούν από 2-6 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ελληνικού.

Η κα Μιχαήλ δήλωσε ότι φέτος στα Ποσειδώνια θα συμμετέχει αριθμός-ρεκόρ επισκεπτών, που θα ξεπερνά τις 16.000, ενώ οι συμμετοχές των εκθετών θα ξεπεράσουν τις 1.600 της διοργάνωσης του 2006. «Η μεγαλύτερη ζήτηση οδήγησε στην αύξηση του εκθεσιακού χώρου κατά 1.000 τ.μ., ο οποίος και ανέρχεται πλέον συνολικά στα 27.500 τ.μ., γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο χώρο στην ιστορία των Ποσειδωνίων, καθώς και οι παραδοσιακοί εκθέτες έχουν κλείσει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για την παρουσία τους και ένας σημαντικός αριθμός νέων εκθετών κάνει φέτος το ντεμπούτο του στη διοργάνωση».

Τα «Ποσειδώνια 2008» τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιώς, του Δήμου Ελληνικού, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ενώσεως Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, της Ενώσεως Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |