Monday, February 23, 2009

Marfin CLR: Ζημιές €5,1 εκ. το 2008

Marfin CLR: Ζημιές €5,1 εκ. το 2008



Ζημιές €5,1 εκ. κατέγραψε το 2008, η Marfin CLR έναντι κερδών €7,9 εκ. το 2007. Οι ζημιές οφείλονται εξ‘ ολοκλήρου στην επανεκτίμηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και προέρχονται από την πτώση των τιμών των μετοχών κατά το 2008, τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ και ΧΑ το 2008 μειώθηκε κατά 77,2% και 65,5%, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι χρηματιστηριακοί όγκοι σε ΧΑΚ και ΧΑ κατά την ίδια περίοδο ήταν μειωμένοι κατά 61,7% και 35,6%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2007.

Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εταιρείας κατά το 2008 σημείωσε ζημιές ύψους €7,9 εκ. σε σχέση με κέρδη ύψους €3,4 εκ. το 2007. Σημειώνεται ότι από τη συνολική ζημιά των €7,9 εκ. ποσό ύψους €2,0 εκ. αφορά απομείωση της αξίας χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση.

Επιπρόσθετα, κατά το 2008 η εταιρεία έχει προβεί σε απομείωση μέρους της υπεραξίας (€400 χιλ.) που προέκυψε από την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Κ.Ε.Π.Ε.Υ., Egnatia Financial Services (Cyprus) Limited τον Ιανουάριο του 2008.

Σε λειτουργικό επίπεδο, και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές, η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη ύψους €3,8 εκ. σε σχέση με €4,8 εκ. το 2007. Η μείωση στα λειτουργικά κέρδη οφείλεται κυρίως στην κατά 16,2% συρρίκνωση στα εισπρακτέα μερίσματα, στα μειωμένα κατά 3,4% εισοδήματα από την παροχή χρηματιστηριακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς επίσης και στην αύξηση κατά 36,6% των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, η οποία προήλθε λόγω της εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Κ.Ε.Π.Ε.Υ., Egnatia Financial Services (Cyprus) Limited. Το μερίδιο του Συγκροτήματος κατά το 2008 στο ΧΑΚ ανέρχεται σε 15,36% που το κατατάσσει πρώτο χρηματιστηριακό γραφείο.

Προοπτικές

Σύμφωνα με την εταιρεία, η κρίση που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 2 περίπου χρόνια, έχει αναδειχθεί στην χειρότερη που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 50 χρόνια. «Η οικονομική κρίση, που ταλανίζει κράτη, τους πολίτες τους και επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει παγκόσμια πτώση στις τιμές όλων σχεδόν των χρηματοοικονομικών αξιών καθώς και σημαντική μείωση των τιμών στον τομέα των ακινήτων, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές», αναφέρει η εταιρεία.

«Η έλλειψη ορατότητας εμποδίζει την πρόβλεψη για το βάθος και την κατεύθυνση της οικονομικής κρίσης. Οι επενδυτές, εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων, και ενόψει αρνητικών μηνυμάτων που καθημερινά κάνουν την εμφάνισή τους, αποφεύγουν να προβαίνουν σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και νοιώσουν ότι μπορούν να προσμετρήσουν τον επενδυτικό κίνδυνο με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ταυτόχρονα όμως, αναμένεται ότι η κρίση θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες θα αναπτυχθεί ο νέος οικονομικός κύκλος», προστίθεται.

«Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, τα επόμενα χρόνια διαφαίνεται ότι θα υπάρξει μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της αναπόφευκτης αναγέννησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες, που αναμένεται ότι θα έχουν επίδραση και στον ευρύτερο γεωγραφικό μας χώρο, η Marfin CLR, με τις εμπειρίες των στελεχών της και το οικονομικό της υπόβαθρο, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει, προς όφελος των μετόχων της», καταλήγει.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |