Monday, February 23, 2009

ILO: 130.000 απολύσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα από 10/2008

ILO: 130.000 απολύσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα από 10/2008


Περισσότερες από 325.000 απολύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2007 σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των οποίων (περίπου 130.000 θέσεις εργασίας) έγιναν από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΙLO).

Πολυάριθμες απολύσεις ανακοινώθηκαν από τράπεζες με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America και Citigroup οι οποίες ευθύνονται για το 35% των απολύσεων στον τομέα σε παγκόσμια κλίμακα. Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε 11.000 απολύσεις.

Σύμφωνα με τον ILO, περισσότερες θέσεις εργασίας αναμένεται να περικοπούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα όταν γίνει σαφής η έκταση της οικονομικής κρίσης.

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα o ILO προτείνει πιθανούς τρόπους για έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνουν τις κυβερνητικές κινήσεις για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές και τα σχέδια ενίσχυσης. Επιπλέον, καλεί τα κράτη να στηρίξουν τα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, όπως τα επιδόματα ανεργίας, η επαγγελματική κατάρτιση και η υγειονομική κάλυψη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προτείνει, επίσης, αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιριών, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάταξης των μισθών των ανώτερων στελεχών και της βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |