Monday, February 23, 2009

Σε χαμηλό 12ετίας Dow και S&P- ''Βουτιά'' και στην Ευρώπη

Σε χαμηλό 12ετίας Dow και S&P- ''Βουτιά'' και στην Ευρώπη

Ανίκανη να σηκώσει κεφάλι μοιάζει η αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τους δείκτες να καταγράφουν για μια ακόμη ημέρα ισχυρές απώλειες και τους Dow Jones και Standard & Poor΄s 500 να διαμορφώνονται σε χαμηλό 12 ετών. Αν και η συνεδρίαση στη Wall ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, η ψυχολογία γρήγορα αντιστράφηκε με τον τεχνολογικό κλάδο να αποκομίζει σημαντικές απώλειες. Παράλληλα, σε νέο χαμηλό εξαετίας διαμορφώθηκαν οι δείκτες και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξοιότι τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται δεν θα καταφέρουν να ανατρέπουν την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,40% ή 250,73 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 7.114,94 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq βρέθηκε 1.387,72 στις μονάδες με απώλειες της τάξεως του 3,71% και ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 3,47% στις 743,33 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, George Soros προειδοποίησε σήμερα ότι «διανύουμε μία κρίση, η οποία πιστεύω ότι είναι η χειρότερη από εκείνη της δεκαετίας του 1930 και διαφορετική από όλες τις άλλες κρίσεις που έχουμε ζήσει». Σημείωσε δε ότι είναι απόρροια της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών και της έλλειψης εποπτείας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80.

Των απωλειών στον τεχνολογικό κλάδο ηγήθηκαν οι Hewlett- Packard και Intel (-5,3%) καθώς η Morgan Stanley σημειώνει σε έκθεσή της ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας απειλεί τις κεφαλαιακές δαπάνες, δίνοντας παράλληλα σύσταση για «απόδοση χαμηλότερη της αγοράς» για τις μετοχές του κλάδου.

Στο -22% (το χαμηλότερο επίπεδο από το 1999) διαπραγματεύτηκαν οι μετοχές της Humana, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε αυξήσεις στους μισθούς μικρότερες του 1% για τις μετοχές των εταιριών του κλάδου υγείας.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι εταιρίες του κλάδου παραγωγής ατσαλιού, με τηNucor να ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς η UBS σχολίασε ότι η αύξηση της παραγωγής που αποφασίστηκε ήταν πολύ γρήγορή.

Από την άλλη, η μετοχή της Citigroup κατέγραψε «άλμα» ανόδου 19%, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το 24% στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal το οποίο αναφέρει ότι η Citi κατέθεσε πρόταση στις αμερικανικές αρχές για συμμετοχή του κράτους στο 25% με 40% του κεφαλαίου της.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι πιθανόν οι συνομιλίες να ναυαγήσουν, όμως η κυβέρνηση ενδέχεται να εξαγοράσει ποσοστό κοινών μετοχών της Citigroup που θα φθάνει το 40%. «Η διεύθυνση της τράπεζας ελπίζει πως το ποσοστό αυτό θα είναι κοντά στο 25%», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που «έχουν γνώση της κατάστασης». Στο +9,5% κινήθηκαν και οι μετοχές της Bank of America.

Παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες θα έχουν την κεφαλαιακή στήριξη που χρειάζονται έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσαν από κοινοί οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, γι΄ αυτό το λόγο, σε περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν καταφέρει να βρει πόρους από ιδιωτικά κεφάλαια, θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται από κρατικές δαπάνες.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν θέσει ως στόχο να μην αφήσουν τις τράπεζες που είναι σημαντικές για το τραπεζικό σύστημα να μην αποτύχουν στο «τέστ» που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο θα δείξει τις αντοχές της κάθε τράπεζας. Αυτό το τεστ θα εκτιμήσει την κεφαλαιακή επάρκεια της κάθε τράπεζας, συγκρινόμενη με τις προοπτικές ανάκαμψης και ευημερίας. Κύριος σκοπός αυτού του τεστ είναι να καθησυχάσει την επενδυτική κοινότητα, η οποία εμφανίζεται ανήσυχη για την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.

Πάντως ούτε η παροχή των πρώτων 15 δις. δολαρίων του πακέτου διάσωσης στάθηκε ικανό να τονώσει την αισιοδοξία των κεφαλαιαγορών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανακοίνωσε ότι θα δώσει στις Πολιτείες περίπου 15 δισ. δολάρια, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών κυβερνήσεων να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν. Το εν λόγω πρόγραμμα (Medicaid) αφορά κυρίως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Τα κεφάλαια αυτά είναι μέρος του προγράμματος διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων, και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο Ομπαμα έδωσε την υπόσχεση για συρρίκνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος της θητείας του. «Αν αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση χωρίς να αντιμετωπίσουμε παράλληλα τα ελλείμματα που βοήθησαν στην πρόκλησή της, ρισκάρουμε το να βυθιστούμε σε μία μελλοντική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την έναρξη της συνόδου του Λευκού Οίκου με θέμα τη «Δημοσιονομική Υπευθυνότητα».

Σε χαμηλό έξι ετών η Ευρώπη

Σε νέο χαμηλό έξι ετών διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές ανατρέποντας την προηγούμενη ανοδική τους πορεία, ύστερα από το ιδιαιτέρως αρνητικό γύρισμα των δεικτών στη Wall. Των απωλειών ηγήθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών ύστερα από την υποβάθμιση των Renault και Fiat από τον οίκο Moody΄s.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,99% στις 3.850,73 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,82% στις 2.727,87 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 1,95% στις 3.936,45 μονάδες.

Ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 0,3%, ενώ ο Dow Jones Stoxx 600 βρέθηκε στο -0,9%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault (-11%) και Fiat (-5,6%) ύστερα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους σε επίπεδο κερδοσκοπικό ή «junk» από τη Moody΄s Investors Service. Ο οίκος μείωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Γαλλίας, Renault, σε Ba1 από Βaa2, στο δεύτερο δηλαδή χαμηλότερο επίπεδο και την μακροπρόθεσμη βαθμολογία της Fiat σε Ba1 από Baa3. Στο -11% και η μετοχή της Valeo ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης σε «conviction sell» από «sell» για τη μετοχή της από τη Goldman Sachs.

Απώλειες της τάξεως του 12% κατέγραψε η Dexia, ενώ στο -9,1% βρέθηκε και η UBS.

Στο +9,8% βρέθηκε η Royal Bank of Scotland, η οποία εξετάζει τον διαχωρισμό της σε δύο εταιρείες, με σκοπό να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 1 εκατ. λίρες (1,46 δισ. δολάρια), περικόπτοντας, παράλληλα, περίπου 20.000 θέσεις εργασίας. Μέρος των πλάνων της RBS θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, όταν και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα του 2008, τα οποία και θα καταδείξουν ζημίες, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 28 δισ. λίρες. Ο CEO της τράπεζας, Stephen Hester, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 300 δισ. δολάρια λιρών από «ανεπιθύμητα και επικίνδυνα κεφάλαια.

Ο διαχωρισμός που σχεδιάζεται θα έχει τη μορφή «κακής τράπεζας» (bad bank) η οποία θα επιτρέπει στους επενδυτές να αποτιμήσουν καλύτερα την αξία της τράπεζας. Με αυτό το μέτρο, η τράπεζα θα αποσυρθεί από τουλάχιστον 60 χώρες. Τα κεφάλαια που θα κριθούν ως επικίνδυνα, θα μπουν στη διαδικασία πώλησης η οποία θα διαρκέσει από 3 έως πέντε χρόνια

Η αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από «hold» της Swiss Life Holding από τη Citigroup, οδήγησε τη μετοχή της σε κέρδη που ξεπέρασαν το 12%.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκε και η μετοχή της Vodafone. Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις στη Βρετανία, προκειμένου να συγκρατήσει τις δαπάνες και να προφυλάξει τα κέρδη της εν μέσω κρίσης.

Κέρδη της τάξεως του 3,2% κατέγραψε η Xstrata, ενώ στο +5% βρίσκεται και η Lonmin, στον απόηχο της ενίσχυσης που καταγράφουν τα μέταλλα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |