Monday, February 23, 2009

Κερδισμένο το κράτος developer

Κερδισμένο το κράτος developer


Περισσότερες οικίες από όσες ανέγειρε τα τελευταία 26 χρόνια θα πρέπει να κτίσει ή να αγοράσει προσεχώς ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) για να ικανοποιήσει την αυξημένη ροή αιτήσεων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ημικρατικός «developer» είναι ο μόνος που φαίνεται να ευνοείται από τη γενική κρίση που υπάρχει στην οικονομία, καθώς η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην στέγαση χαμηλόμισθων οικογενειών, ενισχύει σημαντικά τις εργασίες του.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του ΚΟΑΓ, Στέλιος Μαρκίδης, μόνο τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες ο οργανισμός έλαβε 200 νέες αιτήσεις, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν στις 2300. Η αυξημένη ροή αιτήσεων, που έκτισε μόλις 1686 οικίες από το 1982 που δραστηριοποιήθηκε, αναγκάζει τον ΚΟΑΓ να βρει νέες τοποθεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, ο Οργανισμός αδυνατεί να βρει οικίες στη Λευκωσία και στη Λεμεσό από τις οποίες προέρχονται οι περισσότερες αιτήσεις. Μέχρι τον τελευταίο μήνα, εκκρεμούσαν γύρω στις 870 αιτήσεις στη Λευκωσία και Λεμεσό, γύρω στις 220 στην Πάφο, 120 στη Λάρνακα και 30 στην επαρχία Αμμοχώστου. Η μεγαλύτερη προσφορά οικιστικών μονάδων, όμως, εντοπίζεται στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου και όχι στη Λευκωσία και Λεμεσό.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε ο κ. Μαρκίδης, αποφασίστηκε να γίνει διασπορά των οικιών και σε κοινότητες κατά μήκος των αξόνων μεταξύ Λευκωσίας και Αστρομερίτη και μεταξύ Λευκωσίας και Λεμεσού, περιλαμβανομένων των κοινοτήτων Παλιομετόχου, Κοκκινοτριμιθιάς, Ακακίου, Αγία Βαρβάρας, Περιστερώνας, Δαλίου, και Νήσου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, ο ΚΟΑΓ προτίθεται να προσφέρει μέχρι 300 οικιστικές μονάδες το χρόνο παγκύπρια σε ιδιόκτητη γη. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, βρίσκονται υπό εκτέλεση 231 οικιστικές μονάδες από τις οποίες οι 177 θα παραδοθούν εντός του έτους και οι υπόλοιπες στις αρχές του 2010. Επίσης θα προκηρυχθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους προσφορές για την έναρξη νέων 276 οικιστικών μονάδων.

Επιπλέον ο ΚΟΑΓ έχει προκηρύξει προσφορές με τη μέθοδο της ολικής ανάθεσης και αναμένεται να συμφωνηθούν άλλες 57 οικιστικές μονάδες από έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία για αγορά ακόμη 150 οικιστικών μονάδων.

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι οι αγορές του ΚΟΑΓ θα απορροφήσουν μέρος της προσφοράς αδιάθετων ακινήτων, ο κ. Μαρκίδης σημειώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΚΟΑΓ στην ανεύρεση κατάλληλων οικιών. «Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει δυσκολία στο να εξεύρει οικιστικές μονάδες στα πλαίσια των οικονομικών μεγεθών των δικαιούχων», είπε. «Θα πρέπει και οι developers να απορροφήσουν μέρος της κρίσης περιορίζοντας τα κέρδη τους ή απορροφώντας κέρδη από τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |