Friday, January 9, 2009

Ψαλίδι Σταυράκη στις προσδοκίες για 2009

Ψαλίδι Σταυράκη στις προσδοκίες για 2009


Σε σημαντική αρνητική αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, προέβηκε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης, την τρίτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σταυράκης, ανέφερε ότι λόγω του ότι οι εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό χειροτερεύουν, επηρεάζεται και η κυπριακή οικονομία προς τα κάτω και ως εκ τούτου ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2009 αναμένεται να περιοριστεί στο 2,1%. Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι αν το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,6% για το 2009 και θα είναι ο ψηλότερος των χωρών της ευρωζώνης.

Η ανεργία, σημείωσε επίσης, θα μειωθεί σε οριακά επίπεδα και από 4,2% θα ανέβει στο 4,5% και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα μειωθεί από 2,5% στο 2%. Παράλληλα, αντί για μικρό πλεόνασμα όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη θα υπάρχει σημαντικό έλλειμμα 0,8% από πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που θα προκύψει το 2008.

Η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός ήταν 3,7% και η αναθεωρημένη 3%. Το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 3,8%.

Αναφερόμενος στα δημόσια οικονομικά, ο κ. Σταυράκης εξήγησε σήμερα ότι «λόγω της επιβράδυνση στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης θα μειωθούν τα έσοδα τόσο από εταιρικούς φόρους και εισπράξεις εταιρειών, οι οποίες τώρα έχουν πιεσμένη κερδοφορία και κυρίως λόγω της αναμενόμενης σημαντικής μείωσης στους φόρους από τα κεφαλαιουχικά κέρδη και βεβαίως λόγω κάποιας μικρότερης μείωσης από τις εισπράξεις του ΦΠΑ οι οποίες επηρεάζονται από την κατανάλωση».

Ο κ. Σταυράκης παραθέτοντας τους λόγους οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή οικονομία τόνισε «τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Βρετανίας ως αποτέλεσμα της διεθνούς ύφεσης». Εξήγησε πως η Βρετανία αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό εταίρο της Κύπρου. «Παράλληλα», πρόσθεσε, «έχουμε την ατυχία και η Ρωσία η οποία είναι εξ’ ίσου σημαντικός εταίρος στον τουρισμό, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις και στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών να έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση κυρίως λόγω της τιμής του πετρελαίου».

Συνεχίζοντας επέδειξε χαρακτηριστικά ότι «τα κακά νέα δεν τελειώνουν» και αναφέρθηκε στη διαφορά της ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ η οποία καθορίζει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Κύπρου έναντι των άλλων χωρών και επειδή όπως είπε έχει επιδεινωθεί δραματικά και από 0,7 στο ευρώ που ήταν πριν τρεις περίπου μήνες πήγε στο 0,9 σήμερα το πρωί, επηρεάζει δυσμενώς τις προοπτικές του τουριστικού ρεύματος από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στα αρνητικά για την οικονομία της Κύπρου ο κ. Σταυράκης περιέλαβε και τη μείωση που θα παρατηρηθεί από την εξωτερική ζήτηση. «Θα υπάρξει σημαντική μείωση στη ζήτηση από την Ευρώπη, τη Βρετανία και τη Ρωσία με αποτέλεσμα να πληγούν κάποιοι τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η αγορά παραθεριστικής κατοικίας και όσον αφορά τη Ρωσία ο τομέας των υπηρεσιών».

Ο κ. Σταυράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις θετικές εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον, όπως τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών οι οποίες επηρεάζουν θετικά τόσο τον πληθωρισμό όσον και τα δημόσια οικονομικά.

Στα θετικά περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του πληθωρισμού διότι μειώνει την ΑΤΑ και ως εκ τούτου θα παρατηρηθεί μια απάμβλυνση των πιέσεων στο κρατικό μισθολόγιο όπως και η μείωση των διεθνών επιτοκίων που μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Επιπρόσθετα διευκρίνισε ότι «η κατανάλωση η οποία αποτελεί το 70% του ΑΕΠ, συντήρησε την ανάπτυξη κατά το 2008. Επειδή όμως οι δείκτες εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού τους τελευταίους 2 μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά αναμένεται μια επιβράδυνση στο ρυθμό της κατανάλωσης του 2009», απέδωσε ωστόσο το γεγονός στη ψυχολογία του κόσμου λόγω της κινδυνολογίας για την επερχόμενη κρίση.

Ο κ. Σταυράκης υποδεικνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κρίση ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το σενάριο που θέλει τα πράγματα να χειροτερεύουν περεταίρω.

Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για ώθηση της οικονομίας έκανε αναφορά στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των €42 εκ. και τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του βαθμού υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος για τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |