Friday, January 9, 2009

ΗΠΑ: Νέο σχέδιο για το πάγωμα των κατασχέσεων

ΗΠΑ: Νέο σχέδιο για το πάγωμα των κατασχέσεων


Το "πράσινο φως" σε σχέδιο που θα επιτρέπει στα πτωχευτικά δικαστήρια των ΗΠΑ να τροποποιούν τα ενυπόθηκα δάνεια προκειμένου να αποτραπούν και νέες κατασχέσεις στην αμερικανική στεγαστική αγορά έδωσε σήμερα η Citigroup, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Η Citigroup συμφώνησε να μην φέρει αντιρρήσεις σε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στα πτωχευτικά δικαστήρια να τροποποιούν τους όρους των ενυπόθηκων δανείων για δανειολήπτες που βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν τις κατοικίες τους. Το μερίδιο της Citigroup στην εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Inside Mortgage Finance.

Μέχρι σήμερα η τραπεζική βιομηχανία βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με τη συγκεκριμένη πρόταση που έθεσαν στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, με στόχο να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας που προωθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν στελέχη της Citigroup και αντιπρόσωποι των γερουσιαστών Richard Durbin, Charles Schumer και Christopher Dodd ο οποίος είναι επικεφαλής της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Ο κ. Durbin, από τους αρχιτέκτονες του συγκεκριμένου σχεδίου, ανακοίνωσε τη συμφωνία σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, ενώ επισήμανε ότι στόχος του σχεδίου είναι να καταπολεμήσει το κύμα των κατασχέσεων στις ΗΠΑ εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών.

Ο Γερουσιαστής Richard Durbin ζήτησε την υποστήριξη και των άλλων μεγάλων τραπεζών και κάλεσε τα τραπεζικά ιδρύματα να υιοθετήσουν το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στα πτωχευτικά δικαστίρια να διαγράφουν ένα μέρος των ενυπόθηκων δανείων.

Το εν λόγω σχέδιο είχε προταθεί και στον παρελθόν αλλά είχε συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις από τους Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και από τον Λευκό Οίκο.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |