Friday, January 9, 2009

Ασπίδα για καταθέσεις €28 δισ.

Ασπίδα για καταθέσεις €28 δισ.


Με τη μορφή του κατ’ επείγοντος αποστέλλεται την ερχόμενη βδομάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το νομοσχέδιο για αύξηση της εγγύησης που προσφέρεται για καταθέσεις και των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στο εγγυητικό ταμείο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μετά από τρίμηνη επεξεργασία, που άρχισε στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στους κανονισμούς, που θα επιτρέψουν την τροποποίηση των περί Τραπεζικών και Συνεργατικών Εργασιών Νόμων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η αύξηση της εγγύησης τόσο των τραπεζών όσον και των συνεργατικών ιδρυμάτων θα ανέλθει από τις €20 χιλ. στις €100 χιλ., ενώ η αύξηση του κεφαλαίου θα είναι ανάλογη με τη βάση των καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για τις τράπεζες θα αυξηθεί από €3,4 εκ. σε €100 εκ. και για τα συνεργατικά ιδρύματα από €1,7 εκ. στα €20 εκ. Τα πρόσθετα ποσά θα καταβληθούν σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o οικονομικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομιών, Ανδρέας Τρόκκος, τα δύο νομοσχέδια τα οποία αφορούν την προστασία του ταμείου καταθέσεων των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων, θα οδηγηθούν ως πακέτο στην ΕΚΤ για γνωμοδότηση.

Ο λόγος που χρειάζεται γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Τρόκκο, είναι για να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις οι οποίες θα αποκλίνουν από το κεκτημένο και ενώ θα ευνοούν μια χώρα την ίδια ώρα να επιστρατεύονται τα συμφέροντα άλλης χώρας.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, το ανώτερο ποσό εγγύησης που έχει καθοριστεί από την ΕΚΤ είναι οι €100 χιλ., εξήγησε και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να συμμορφωθούν.

Η ΕΚΤ αναμένεται να απαντήσει το αργότερο σε 15 ημέρες οπότε και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη βουλή για ψήφιση σε νόμο και την εφαρμογή του.

Το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων μέχρι €100 χιλ. στην Κύπρο υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα €28 δισ., ενώ το σύνολο των καταθέσεων στο σύστημα ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, στα €56,7 δισ. Τα €20,5 δισ. των καταθέσεων που θα καλυφθούν εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τράπεζες και τα €7,5 δισ. σε συνεργατικά.

Με το νομοσχέδιο, εάν κάποιος έχει €100 χιλ. σε μια τράπεζα και €100 χιλ. σε μια άλλη θα μπορεί να πάρει ως εγγύηση των καταθέσεων του €100 χιλ. από κάθε λογαριασμό από κάθε τράπεζα. Μια τριμελής οικογένεια επίσης που έχει το ποσό ύψους €300 χιλ. θα μπορεί να πάρει για το κάθε μέλος από €100 χιλ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα καλύπτει όλα τα νομίσματα.

Το μέτρο αυτό ευνοεί το σπάσιμο των καταθέσεων όσων διαθέτουν μεγάλα ποσά σε διάφορες τράπεζες και σε κοινούς λογαριασμούς ώστε να δικαιούνται όλοι οι καταθέτες από €100 χιλ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |