Friday, January 9, 2009

Ακίνητα 2009: Στροφή στο ενοίκιο

Ακίνητα 2009: Στροφή στο ενοίκιο



Ακίνητα λιγότερων τετραγωνικών μέτρων στις κατοικίες και πτώση των ενοικίων στα γραφεία είναι οι βασικές εκτιμήσεις της μελέτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για το 2009, που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr.

Ας δούμε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για κάθε κατηγορία ακινήτων.

Κατοικία: Μείωση των αγοραπωλησιών, περιορισμός στη ζήτηση μεγάλων διαμερισμάτων, στροφή σε μικρά και παλαιότερα ακίνητα, έναρξη μείωσης τιμών σε ποσοστά (που μπορεί να φτάσουν και το 20%, για ορισμένα διαμερίσματα) και κάποιων προσφορών από τους κατασκευαστές (χώροι στάθμευσης, αποθήκη, ημιυπαίθριοι με έκπτωση, συναλλαγματικές κλπ). Επίσης στροφή στο ενοίκιο. Το μέλλον δεν προδιαγράφεται καλό καθότι αναμένεται και απώλεια θέσεων εργασίας και περιορισμός των οικονομικών των νοικοκυριών. Ενδέχεται να παρατηρηθεί και αύξηση του αριθμού των ακινήτων που οδηγούνται σε πλειστηριασμό.

Γραφεία: Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης και των διαθεσίμων των νοικοκυριών, οπωσδήποτε επηρεάζει και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες θα αναζητήσουν στέγαση σε οικονομικότερους χώρους και μικρότερους ή θα επαναδιαπραγματευθούν τα ενοίκια, σε χαμηλότερα σημεία ισορροπίας. Λογικό είναι να αναμένεται και μια αύξηση των αποδόσεων (yields) σε επίπεδα που ακόμη δε μπορούν να προσδιοριστούν.

Καταστήματα: Και εδώ ισχύει ό,τι στα γραφεία με την παρατήρηση ότι σε πλεονεκτική θέση θα βρεθούν εκείνα τα καταστήματα που στεγάζονται σε εμπορικά κέντρα, που όμως δε συγκεντρώνονται όλα στην ίδια περιοχή και δεν απευθύνονται στην ίδια πελατεία. Όσα καταστήματα πωλούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Γενικώς πάντως η οικονομική κρίση θα επηρεάσει και τα καταστήματα με ακριβά είδη και τα ακίνητα δευτερευόντων αξόνων, όπου θα αυξηθεί ο αριθμός των κενών.

Logistics: Οι χώροι αυτοί δίνουν και μεγαλύτερες αποδόσεις σε ενοίκια, αλλά σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η παρούσα, πρέπει να αναμένονται ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες.

Η αξιοποιήσιμη γη (οικόπεδα): Η γη είναι μια αξία περισσότερο ανθεκτική σε τέτοιες οικονομικές κρίσεις, ειδικά δε στη χώρα μας που η γη η κατάλληλη για αξιοποίηση - ανάπτυξη, είναι ένα είδος που εν πολλοίς βρίσκεται σε... ανεπάρκεια.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος: «Πριν από 11 μήνες, κοντά στην αρχή του 2008, το τοπίο στην κτηματαγορά ήταν τελείως διαφορετικό. Περιμέναμε τότε μια κάμψη στον αριθμό των μεταβιβάσεων διαμερισμάτων, μια πτώση τιμών στα μεγάλα διαμερίσματα και τις μεζονέτες και εν γένει μια εκλογίκευση στις τιμές. Ακόμη περιμέναμε μια πτώση της ζήτησης καταστημάτων σε δευτερεύοντες άξονες και εν συνεχεία πτώση των τιμών αυτών των ακινήτων.

Σήμερα έχουμε μια εντελώς άλλη εικόνα. Τα subprimes έφεραν αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλο το οικονομικό τοπίο και δημιουργήθηκε ένα domino effect που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη καμία οικονομία στον πλανήτη. Έτσι: Ο τομέας των επιτοκίων θα παίξει σημαντικό ρόλο, ενώ οι πολύπλευρες διαστάσεις του φαινομένου δεν είναι ακόμη εύκολο να ποσοτικοποιηθούν. Η θέση του ακινήτου και η σωστή ποιότητα κατασκευής, αποτελούν διαχρονικές αξίες, που αντέχουν περισσότερο σε τέτοιους κλυδωνισμούς.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές οφείλουν να κάνουν συστηματική έρευνα της αγοράς, να διαπραγματεύονται το τίμημα και τους όρους πληρωμής, αλλά και τη συγγραφή υποχρεώσεων, ως και τις πρόσθετες εργασίες και παροχές, διότι την περίοδο αυτή έχουν... το πάνω χέρι.

Όλοι πρέπει με ιδιαίτερη σοβαρότητα να παρακολουθούμε τα γεγονότα και να καταγράφουμε τις τάσεις. Σε αυτή τη συγκυρία είναι και πάρα πολύ δύσκολο το έργο των εκτιμητών, καθόσον υπάρχει ανωμαλία στο οικονομικό σύστημα.»

CAPITAL.GR

No comments:

Share |