Thursday, November 18, 2010

Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Οκτώβριο


Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Υψηλότερος των εκτιμήσεων εμφανίστηκε ο δημόσιος δανεισμός της Μ. Βρετανίας τον Οκτώβριο παρά το γεγονός ότι η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS ανακοίνωσε επίσης σήμερα την καθοδική αναθεώρηση των προηγούμενων στοιχείων για το δανεισμό.

Ο δημόσιος τομέας δανείστηκε 10,3 δισ. λίρες τον Οκτώβριο, έναντι 10,1 δισ. λιρών στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για ρεκόρ του καθαρού δανεισμού το μήνα Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το δημόσιο δανεισμό στα 9,4 δισ. λίρες.

Ωστόσο, εξαιτίας της κατά 2,3 δισ. λίρες καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τον καθαρό δανεισμό νωρίτερα στο οικονομικό έτος, ο δημόσιος τομέας έχει πλέον δανειστεί 81,6 δισ. λίρες από τον Απρίλιο, έναντι 87,5 δισ. λιρών στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το οικονομικό έτος στη Μ. Βρετανία ξεκινά τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε καθαρό δημόσιο δανεισμό του δημόσιου τομέα της τάξης των 149 δισ. λιρών στο σύνολο του έτους εξαιρουμένων των παρεμβάσεων για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο υπουργός Οικονομικών George Osborne ανακοίνωσε ένα πενταετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος που έχει σκοπό τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής κατά 111 δισ. λίρες έως το 2015 μέσω περικοπών στις δαπάνες και αυξήσεις φόρων σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να σταματήσει να κλονίζεται η Βρετανία από κρίση όμοια με εκείνη της Ευρωζώνης που ξέσπασε στην Ελλάδα αυτό το χρόνο και που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ιρλανδία.

Η ONS ανέφερε ότι οι μη κεφαλαιουχικές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν 6,8% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, με τον εταιρικό φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας να σημειώνουν σημαντική αύξηση. Ωστόσο τα φορολογικά έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκαν σε επίπεδο έτους για πρώτη φορά εδώ και μήνες.




source: capital.gr

No comments:

Share |