Monday, October 19, 2009

Κέρδη 1,97% στην Κίνα, απώλειες 0,21% για το Nikkei

Κέρδη 1,97% στην Κίνα, απώλειες 0,21% για το Nikkei


Κέρδη σημειώνουν στην πλειονότητα τους τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σημαντικά σε ποσοστό 1,97%. Μικρές απώλειες για το Nikkei στην Ιαπωνία καθώς τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν το ανοδικό momentum των προηγούμενων ημερών.

Πιο αναλυτικά, την αβεβαιότητά τους για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εκφράζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, τα μέλη της Bank of Japan εγείρουν ανησυχίες ότι οι επιδράσεις των μέτρων στήριξης αρχίζουν να περιορίζονται. Παρά το γεγονός ότι συμφωνούν ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται, “πολλά μέλη υποστήριξαν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης και η βιωσιμότητα της παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την πιο πρόσφατη σε μια μεγάλη λίστα προσπαθειών για την χαλιναγώγηση της υπέρμετρης βιομηχανικής παραγωγής με σκοπό να διατηρήσει την ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της και τις επενδύσεις σε ανοδική τροχιά. Ειδικότερα, η κυβέρνηση ελπίζει να μετριάσει την επέκταση έξι κλάδων περιορίζοντας την έγκριση νέων επενδύσεων. Πρόκειται για τους κλάδους της χαλυβουργίας, των τσιμεντοβιομηχανιών, των χημικών, των εξοπλισμών αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών και του επίπεδου γυαλιού.

Στα επιχειρηματικά νέα, σε κυβερνητικά χέρια αναμένεται να βρεθεί η Japan Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική στην Ασία, με σκοπό να αποφύγει την πτώχευση. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, κρατικός οργανισμός που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό θα κάνει χρήση κρατικών κεφαλαίων για να ενισχύσει την εταιρεία και θα λάβει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia-Pacific, υποχωρεί σε ποσοστό 0,2% στις 119,36 μονάδες, στο Τόκιο. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 68% από τα χαμηλά άνω των πέντε ετών που κατέγραψε στις 9 Μαρτίου.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei καταγράφει απώλειες 0,21% διαμορφούμενος στις 10.236,51 μονάδες, ενώ ο Topix κινείται σε θετικό έδαφος στο +0,54%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται σε ποσοστό 0,39%.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει σημαντικά κέρδη 1,97%, ενώ ο Shenzhen Composite ενισχύεται σε ποσοστό 2,33%. Ο ευρύτερος CSI 300 επίσης καταγράφει άνοδο της τάξης του 2,18%.

Στην Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ενισχύεται σε ποσοστό 0,53%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κινείται ανοδικά κατά 0,47%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,09%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται ανοδικά και σημειώνει κέρδη 0,02%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,90%, ενώ ο NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε κατά 0,43%.

Κέρδη 1,3% στην εβδομάδα για τον Dow

Με απώλειες άνω του 0,5% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να κλείνει κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Το στίγμα των σημερινών συναλλαγών έδωσαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Bank of America και General Electric καθώς και η πτώση άνω των εκτιμήσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η ανακοίνωση για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο δεν άλλαξε τη συνολική εικόνα της αγοράς, ωστόσο οι δείκτες περιόρισαν τις απώλειες οι οποίες ξεπέρασαν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών το 1%.

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε και η οποία ήταν η δεύτερη διαδοχική με κέρδη, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,3%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,5% και ο Nasdaq 0,8%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 67,03 μονάδες (-0,67%) κλείνοντας στις 9.995,91 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 16,49 μονάδων (-0,76%) και έκλεισε στις 2.156,80 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,88 μονάδων (-0,81%) κλείνοντας στις 1.087,68 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 53,19 δολ. με άνοδο 1,43 δολ. ή σε ποσοστό 2,76%. Ακολούθησαν η Kraft Foods Inc. με κέρδη 1,50% και κλείσιμο στα 27,03 δολ. και η μετοχή των McDonalds, η οποία έκλεισε στα 58,78 δολ. με άνοδο 1,00%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η IBM (-4,95%), η Bank of America Corporation (-4,64%) και η General Electric (-4,23%).

capital.gr

No comments:

Share |