Monday, October 19, 2009

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιδρούν στη συμφωνία του G20 για την κεφαλαιακή επάρκεια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιδρούν στη συμφωνία του G20 για την κεφαλαιακή επάρκεια


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones) - Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται δυσαρεστημένες για την πρόσφατη συμφωνία του G20, που έχει σκοπό να αποτρέψει τη μελλοντική κατάρρευση του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς υποστηρίζουν ότι θα τους πιέσει να εξοικονομήσουν πολλά κεφάλαια για εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις των ρυθμιστικών αρχών και θα αποτελέσει τροχοπέδη στην καθημερινή τους λειτουργία.

Σε μία συμβιβαστική συμφωνία, η οποία συζητήθηκε λεπτομερώς στο συνέδριο του G20 στο Pittsburgh τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να εκπληρώσουν την μακροχρόνια απαίτηση της Ευρώπης και να στηρίξουν τους κανόνες της Βασιλείας II έως το 2011. Ως αντάλλαγμα η Ευρώπη θα υιοθετήσει μέτρα που ήδη εφαρμόζουν οι αμερικανικές τράπεζες, τα οποία περιορίζουν το επίπεδο της μόχλευσης που διαθέτουν.

Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη, πολλές από τις τράπεζες της περιοχής δεν είναι. Ο δείκτης μόχλευσης, ο οποίος μετρά τη σχέση του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων με το σύνολο του ενεργητικού, θα μπορούσε να αποτελέσει υποχρεωτικό κεφαλαιακό πρότυπο από τη στιγμή που οι κανόνες εναρμονιστούν, πιθανώς το 2012.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον έλεγχο των κινδύνων στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι είναι απαραίτητη ειδικά στην Ευρώπη όπου οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη μόχλευση από τις τράπεζες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

“Από τη στιγμή που μία από τις κοινά αποδεκτές αιτίες της κρίσης ήταν η συγκέντρωση υπερβολικής μόχλευσης του συστήματος, η εφαρμογή ενός δείκτη μόχλευσης παρέχει ένα σημαντικό παράγοντα που θα αποτρέπει τις εταιρείες από το να καταστρατηγούν τις απαιτήσεις που αφορούν τους κινδύνους”, δήλωσε στο Dow Jones Newswires αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν συμφωνούν. Υποστηρίζουν ότι ο δείκτης μόχλευσης αποτυγχάνει να διακρίνει το ευρύ φάσμα των κινδύνων που σχετίζονται με διαφορετικές λειτουργίες, όπως οι καταναλωτικές χορηγήσεις και οι συναλλαγές σε παράγωγα. Ως αποτέλεσμα θα τις πιέσει να στηρίξουν τις λειτουργίες χαμηλού ρίσκου, όπως η λιανική τραπεζική, με επιπλέον κεφάλαια, απορροφώντας κεφάλαια που σε άλλη περίπτωση θα χρησιμοποιούνταν για δάνεια προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις.

“Οι νέοι κεφαλαιακοί κανόνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτική κιρίση”, τόνισε ο Heinrich Haasis, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζών, στην πρόσφατη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη. Προειδοποίησε ότι οι εν λόγω κανόνες “θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας”.

Ορισμένα μέλη ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer, επισημαίνουν ότι αν και ο δείκτης μόχλευσης έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν από τις τράπεζες των ΗΠΑ, απέτυχε να αποτρέψει την κατάρρευση μεγάλων αμερικανικών ιδρυμάτων όπως η Lehman Brothers το Φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Στις πρόσφατες συνόδους υπουργών και επικεφαλής κυβερνήσεων του G20 στο Λονδίνο και στο Pittsburgh, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέδωσαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής εποπτείας και στον περιορισμό των υπερβολικών bonus, καθώς και τα δύο επισημάνθηκαν ως βασικοί παράγοντες που προκάλεσαν την χρηματοοικονομική κρίση. Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία εστίασαν περισσότερο στην ενίσχυση των κεφαλαιακών επιπέδων των τραπεζών ως μέσο αποφυγής ενδεχόμενης επανάληψης της πρόσφατης κρίσης.

Η υιοθέτηση του δείκτη μόχλευσης εξαρτάται από τη μελλοντική εναρμόνιση των λογιστικών κανόνων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων στον ισολογισμό περιλαμβάνεται ένα μεγαλύτερο εύρος στοιχείων του ενεργητικού σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, που συνεπάγεται ότι αν ο δείκτης μόχλευσης ήταν να εφαρμοστεί κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο κεφαλαιακό “μαξιλάρι” σε σχέση με τις τράπεζες των ΗΠΑ, οδηγώντας σε άνισο ανταγωνισμό.

Η ευρωπαϊκή αντεπίθεση θα μπορούσε να συνεχιστεί για ορισμένο διάστημα. Το G20 αποφάσισε να αργήσει έως το 2011 τον καθορισμό των νέων κεφαλαιακών κανόνων, με σκοπό να τους εφαρμόσει το 2012. Αξιωματούχοι γαλλικών τραπεζών, συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι θα αγωνιστούν σκληρά ώστε ο δείκτης μόχλευσης να μην γίνει υποχρεωτικός κανόνας της Βασιλείας II, καθώς τα μέλη του G20 συμφώνησαν τελικά να γίνει.

“Ο δείκτης μόχλευσης είναι από τη φύση του ελαττωματικός, γιατί είναι ένας ΄ωμός΄ δείκτης”, τόνισε ο Pierre de Lauzun, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Ένωσης Τραπεζών, στο Dow Jones Newswires. “Δεν είμαστε αντίθετοι με το να γίνει ο δείκτης μόχλευσης μέρος του δεύτερου πυλώνα της Βασιλείας II, ως συμπληρωματικός δείκτης, ωστόσο είμαστε αντίθετοι με το να γίνει ρυθμιστικό πρότυπο ως μέρος του πρώτου πυλώνα”, σημείωσε.

Ο Lauzun προειδοποίησε ότι ο δείκτης μόχλευσης θα μπορούσε να ωθήσει τις τράπεζες να αποφύγουν ορισμένες εμπορικά σημαντικές δραστηριότητες που θα επηρεάζουν το κεφάλαιο, όπως ο διατραπεζικός δανεισμός.

Σε αναμονή των νέων προτύπων, αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale, και η ιταλική UniCredit, ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια και να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Συνεπώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλησιάζουν τους ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη συγκεντρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν έχει αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η εφαρμογή υπερβολικά αυστηρών κεφαλαιακών κανόνων θα μπορούσε να περιορίσει τις λειτουργίες δανειακών χορηγήσεων των τραπεζών. “Αν φτάσουμε μακριά, το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την οικονομία”, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, Frederiv Oudea, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης ΑΜΚ ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών τραπεζών υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των αναθεωρημένων κανόνων της Βασιλείας II θα έπρεπε να είναι αρκετή για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση για να αντιμετωπίσουν πιθανές περιόδους ύφεσης στο μέλλον.

“Βρισκόμαστε στα όρια της δυσπιστίας για να πούμε ότι η εφαρμογή ενός πρότυπου δείκτη μόχλευσης είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι αν εκπληρώνεις τις προϋποθέσεις για τους κινδύνους, τότε δεν θα έπρεπε να χρειάζεσαι κάτι άλλο”, τόνισε ο Paul Chisnall, γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικής πολιτικής και λειτουργιών στην Βρετανική Ένωση Τραπεζών.

capital.gr

No comments:

Share |