Monday, November 10, 2008

Ελλάδα: Που θα χτυπήσει η κρίση- Πρόγευση από τα στοιχεία του ΑΕΠ γ'τριμήνου

Που θα χτυπήσει η κρίση- Πρόγευση από τα στοιχεία του ΑΕΠ γ'τριμήνου

Σαφής είναι πλέον η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, η οποία από τον χρηματοπιστωτικό περνάει πλέον στον πραγματικό τομέα της οικονομίας. Παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η οικοδομή, η βιομηχανία, η ναυτιλία κα. που μέχρι πρότινος, αποτελούσαν τα ισχυρά «αναχώματα» της ελληνικής οικονομίας και συντηρούσαν την ανάπτυξη έχουν αρχίσει να εξασθενούν σε δυνάμεις. Hδη τα σημάδια ύφεσης στην πραγματική οικονομία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και μία πρόγευση του εύρους αυτών των επιπτώσεων της κρίσης αναμένεται να δώσουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.
Ανώτερες πηγές πληροφόρησης, κάνουν λόγο για σοβαρή υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2,9%- 3% από 3,5% και 3,6% που είχαν σημειωθεί στο δεύτερο και στο πρώτο τρίμηνο αντίστοιχα.

Ουσιαστικά θα είναι τα πρώτα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της διεθνούς κρίσης αφού τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στα προηγούμενα τρίμηνα δεν ήταν ενδεικτικά καθώς αναφέρονταν σε διάστημα προηγούμενο σε σχέση με την έξαρση της κρίσης.

Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέρα με την ημέρα ένοιωθε τις «φλόγες» της κρίσης που «κατατρώγανε» της ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που έρχονταν να επιβεβαιώσουν ο ένας διεθνής οίκος μετά τον άλλον, με τις εξαιρετικά δυσοίωνες εκτιμήσεις που καταθέτανε για τις προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι στις προβλέψεις - σοκ της Morgan Stanley που έκαναν λόγο για απότομη προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,9% το 2009, στο «μαύρο σκηνικό» για την ελληνική οικονομία ήρθαν την προηγούμενη εβδομάδα να προστεθούν οι εκτιμήσεις της UBS με το αναπτυξιακό «τέλμα» που «διέγνωσε» ότι θα εισέλθει η χώρα μας το επόμενο έτος.

Τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία έρχονται να υποστηρίξουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία με εξαίρεση τον πληθωρισμό, καταδεικνύουν την «κατηφόρα» των περισσότερων δεικτών.

1. Ο κλάδος της οικοδομής. Συνεχίζει να... κατηφορίζει η οικοδομική δραστηριότητα, επιβεβαιώνοντας την κρίση που υπάρχει γενικότερα στην αγορά ακινήτων. Η συνεχιζόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συνιστά πλήγμα για την ανάπτυξη στη χώρα μας, καθώς η οικοδομή αποτελεί έναν από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης. Η κρίση της αγοράς ακινήτων φέρνει πιο κοντά το φάσμα της ανεργίας για χιλιάδες εργαζομένους στην οικοδομή και τα συναφή επαγγέλματα, καθώς την τελευταία τριετία υπολογίζεται ότι η πτώση στο ρυθμό ανέγερσης νέων οικοδομών υπερβαίνει το 50%. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου ήταν 16,9% λιγότερες έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, καθώς η εξασθένηση της ζήτησης, οι υψηλές τιμές και τα ακριβά επιτόκια πιέζουν την αγορά ακινήτων. Στο οκτάμηνο παρατηρήθηκε μείωση 16,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 17% στην επιφάνεια και 15,7% στον όγκο. Το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας), ανήλθε σε 43.865 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 11.538,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 44.811,6 χιλιάδες m3 όγκου, έναντι 52.762 οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και αντιστοιχούσαν σε 13.901,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 53.127,4 χιλιάδες m3 όγκου. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε μείωση 17,1% στον αριθμό των αδειών, 17,1% στην επιφάνεια και 15,8% στον όγκο. Τον Αύγουστο, οι νέες άδειες ήταν μειωμένες κατά 17,3%, ενώ πτώση κατεγράφη ακόμα στην επιφάνεια (-28,6%) και τον όγκο (20,7%).

2. Βιομηχανική παραγωγή. Στη δίνη της διεθνούς κρίσης βυθίζεται από μήνα σε μήνα η βιομηχανική παραγωγή η οποία στο οκτάμηνο Iανουαρίου - Aυγούστου 2008 υποχώρησε κατά 1,8%. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πτώση είχε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας συμπαρασύροντας αρνητικά όλο τον κλάδο της μεταποίησης. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν πτώση κατά 3,0% του δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής των κλωστοϋφαντουργικών υλών και των μη μεταλλικών ορυκτών.

3. Τουρισμός. Μείωση κατά 1,2% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουάριος -Σεπτέμβριος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Το ΙΤΕΠ προβλέπει ότι ο παγκόσμιος τουρισμός δεν θα μείνει αλώβητος από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, εξέπεμψαν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Νίκο Αγγελόπουλο, η διεθνής κρίση αναμένεται να επηρεάσει, όχι μόνο την τουριστική κίνηση, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα κάποιων επιχειρήσεων του κλάδου. «Με την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον, και την έλλειψη ρευστότητας να επιτείνεται από το κύμα αναλήψεων, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χορηγούν με την ίδια ευκολία δάνεια, ούτε για νέες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, ούτε ακόμα και για ανακαινίσεις και ανακατασκευές ξενοδοχείων», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.

4. Εμπόριο. Τη γενική αστάθεια και αβεβαιότητα που πλήττειτην ελληνική οικονομία,αποτυπώνουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για την υποχώρηση του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Νέα διεύρυνση σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 19,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά τον μήνα Αύγουστο 2008 ανήλθε στο ποσό των 3.582,5 εκατ. ευρώ έναντι 4.120 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2007, παρουσιάζοντας μείωση 13%. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2007 - Αυγούστου 2008 παρουσίασε μείωση 1,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2006 - Ιουλίου 2007. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά τον μήνα Αύγουστο 2008 ανήλθε στο ποσό των 1.185,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.260,1 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2007, παρουσιάζοντας μείωση 5,9%. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2007 - Αυγούστου 2008 αρουσίασε αύξηση 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2006 - Ιουλίου 2007.

5. Αγορά αυτοκινήτου. Τεκμήρια και οικονομική κρίση συνέβαλαν στην πτώση της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για το διάστημα Iανουαρίου-Oκτωβρίου οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων στη χώρα μας ανήλθαν σε 317.731 αυτοκίνητα (καινούργια και μεταχειρισμένα εισαγωγής) παρουσιάζοντας μείωση 4% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (πτώση 1,4% για τα καινούργια Ι.Χ. και 15,8% για τα εισαγόμενα).

Ναυτιλία. Πλήγμα από την διεθνή κρίση δέχεται και ο τομέας της ναυτιλίας με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σημαντική πτώση των ναύλων ειδικά σε πλοία τύπου CAPSIZE από 100.000 δολάρια την ημέρα σε 10.000 - 15.000 δολάρια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |