Thursday, August 13, 2009

Τα golden boys χτυπάνε... δυο φορές

Τα golden boys χτυπάνε... δυο φορές


Επιβραβεύτηκαν για τις αμφιβόλου, σε αρκετές των περιπτώσεων, αποτελεσματικότητας ικανότητες διαχείρισης των επιχειρήσεων των οποίων ηγούνταν.Εισέπραξαν υπό μορφή πριμ αποδοτικότητας ή παραγωγικότητας το ποσό των 18,4 δισ. δολαρίων σε μια περίοδο εντονότατης χρηματοπιστωτικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης, κατά την οποία οι βιομηχανικοί και τραπεζικοί κυρίως κολοσσοί, τους οποίους διοικούσαν από τον θώκο του διευθύνοντος συμβούλου, αποδέχονταν... τα «χρυσά» κρατικά δεκανίκια, ύψους μεγαλύτερου των 50 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για περισσότερους από 500 μάνατζερ, κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, γνωστών ως «golden boys».

Μεταξύ αυτών ήταν και οι αποκαλούμενοι «κουρσάροι των χρηματοπιστωτικών θαλασσών», διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον λίγο πριν από τη βύθιση του επιχειρηματικού «πλοίου», παρέδιδαν το πηδάλιό στο... κράτος, φροντίζοντας ωστόσο να πάρουν μαζί τους τις «αποσκευές» με τις παχυλές αποζημιώσεις τους.

Το εν λόγω φαινόμενο ανάγκασε την πλειονότητα των επιχειρήσεων να προβούν σε περικοπές των ποικιλόμορφων αποδοχών των μάνατζερ. Ωστόσο, πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος γύρω από την προκλητική... παραδοπιστία των «golden boys», οι τελευταίοι... φρόντισαν να προσελκύσουν εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητα.

Οσον αφορά το βρετανικό έδαφος, η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας, της οποίας το 70% των μετοχών της ανήκει στο κράτος, έχει υποσχεθεί στους τραπεζίτες τη χορήγηση πριμ συνολικού ύψους 180 εκατ. στερλινών, ενώ ο τραπεζικός οργανισμός Bar­clays, ο οποίος παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο, κέρδη ύψους 3,5 δισ. στερλινών, θα ανταμείψει κάθε στέλεχός της κατά μέσο όρο με 250.000 στερλίνες (μισθός συν μπόνους).

Στο αμερικανικό έδαφος, η Gol­d­man Sachs προ­τίθεται να διανείμει για το έτος 2009, μπόνους 20 δισ. δολαρίων, ήτοι κατά μέσο όρο 700.000 δολάρια σε κάθε συνεργάτη της...

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Citibank ή η γερμανική Commerzbank και η Hypo Real Estate, έλαβαν κρατική ενίσχυση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μίχαελ Κέμερ, πρόεδρος της Bayerische Landesbank, η οποία απώλεσε το 2008 πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, εκδήλωσε προσφάτως την πρόθεσή του να διανείμει ξανά μπόνους για το 2009, ωστόσο αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του, μετά την άσκηση δριμείας κριτικής από τα ΜΜΕ και όχι μόνο...

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Τρελά πριμ ακόμα και για... «ανταγωνιστικές» ζημιές
Για τους τραπεζίτες αλλά και για τους μάνατζερ στον βιομηχανικό κυρίως κλάδο, οι ποικιλόμορφες απολαβές τους συνθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας αποζημίωσής τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε οικονομικές μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, οι αντιπροσωπείες πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων αλλά και τα κοσμηματοπωλεία, και δη αυτά που διαθέτουν τα ακριβότερα ρολόγια, παρουσιάζουν την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου τα υψηλότερα έσοδα του χρόνου, καθώς κατά το παραπάνω διάστημα είθισται να λαμβάνουν οι μάνατζερ τα μπόνους...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους μάνατζερ φροντίζουν κατά τη υπογραφή του συμβολαίου τους με τους εργοδότες να υπάρχει ο όρος είσπραξης μπόνους ακόμη και στην περίπτωση που η εταιρεία... καταφέρει να έχει μικρότερη οικονομική ζημία από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του χώρου της... Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μάνατζερ καταφέρνουν να φέρουν κέρδη στην εταιρεία, αυτά είναι βραχυπρόθεσμα, αφορώντας συνήθως το διάστημα ενός χρόνου.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης του κατάλληλου σχεδιασμού, αυξάνεται τις περισσότερες φορές ο κίνδυνος η εταιρεία να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, κάτι που διόλου απασχολεί τον εκάστοτε διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος έχει προεισπράξει τη «χρυσή» προμήθειά του.

Τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για την προκλητική, για το κοινό αίσθημα, πρόθεση των επιχειρήσεων να «χαϊδέψουν» εκ νέου τα «χρυσά αγόρια» τους εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε προ ημερών ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο. Μεταξύ άλλων η JP Morgan επί παραδείγματι, η οποία εμφάνισε το περασμένο έτος κέρδη 5,6 δισ. δολαρίων, «φύλαξε» κυρίως ως μπόνους αλλά και άλλου είδους παροχών προς τους υπαλλήλους, συνολικά το ποσό των 8,7 δισ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Goldman Sachs, της οποίας τα μπόνους για τον περασμένο χρόνο ανήλθαν στα 4,8 δισ. δολάρια, ενώ 200 άτομα εισέπραξαν συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η Morgan Stanley διένειμε συνολικά το ποσό των 577 εκατομμυρίων δολαρίων σε 101 υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι σημείωσε απώλειες το τρέχον έτος.

imerisia.gr

No comments:

Share |