Thursday, August 13, 2009

Olympic Air: "Χείρα βοηθείας" στην O.Α.

Olympic Air: "Χείρα βοηθείας" στην O.Α.



Έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τα πρώτα αεροσκάφη τύπου Airbus και Bombardier της Olympic Air, βαμμένα στα χρώματα της νέας εταιρείας και με το νέο λογότυπο, το οποίο ελάχιστα διαφέρει από το παλιό. Ήδη, εργασίες πραγματοποιούνται όχι μόνο στην εξωτερική πρόσοψη των αεροσκαφών, αλλά και την εσωτερική, καθώς η Olympic Air φιλοδοξεί να λανσάρει ένα σύγχρονο αεροπορικό προϊόν.

Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει το πτητικό της έργο με 16 Airbus A319/320 (136-168 θέσεων) και 14 Bombardier (36 – 78 θέσεων), δηλαδή με στόλο 30 αεροσκαφών. Αν και η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο προβλέπει ότι η Olympic Air θα ξεκινήσει τακτικές πτήσεις την 1η Οκτωβρίου ως full carrier, θεωρείται βέβαιο ότι η νέα εταιρεία θα βοηθήσει την Ο.Α. στην εκτέλεση του προγράμματος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει η παράταση του πτητικού έργου της σημερινής Ο.Α., για μετά την 1η Οκτωβρίου, εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτεί η εκκαθάριση του ομίλου της Ολυμπιακής και των συνακόλουθων μετατάξεων του προσωπικού της σε άλλες ΔΕΚΟ.

Στόχος η αεροπορική «συμμαχία»

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Olympic Air δρομολογεί ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί σε κάποια αεροπορική συμμαχία. Ήδη ο βασικός ανταγωνιστής, η Aegean Airlines συμφώνησε να εισέλθει στο σχήμα της Star Alliance, με επικεφαλής τη Lufthansa. Εφόσον η Olympic Air δεν ενταχθεί στο ίδιο σχήμα, τότε θα προτιμηθεί είτε η Sky Team με επικεφαλής την Air France, είτε η One World με επικεφαλής τη British Airways.

Τα πρώτα στοιχεία για την επιβατική κίνηση του 2009 πάντως δείχνουν κάμψη της επιβατικής κίνησης για την εταιρεία. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, η Ο.Α. διακίνησε συνολικά 918.069 επιβάτες έναντι 1.098.426, σημειώνοντας κάμψη 19,6%. Μάλιστα, χειρότεροι μήνες αποδείχτηκαν ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος, καθώς η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 17% και 20%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Για πρώτη φορά πέρυσι, η Ολυμπιακή Αεροπορία υποχώρησε στη 2η θέση των εγχώριων αερομεταφορέων με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Συνολικά, διακίνησε πέρυσι 5,2 εκατ. επιβάτες έναντι 5,9 εκατ. το 2007, με την Aegean Airlines να διακινεί 5,97 εκατ. επιβάτες έναντι 5,22 εκατ. επιβατών το 2007. Για την Ο.Α., η συνολική επιβατική κίνηση του 2008 εμφάνισε μείωση 11,2%, σε σχέση με το 2007. Στο εσωτερικό δίκτυο, η Ο.Α. διακίνησε 2,8 εκατ. επιβάτες, έναντι 3,2 εκατ. το 2007, με αποτέλεσμα η επιβατική κίνηση εσωτερικού να συρρικνωθεί κατά 13,7%. Αρνητική εικόνα παρουσίασε και η επιβατική κίνηση εξωτερικού, καθώς η Ο.Α. διακίνησε πέρυσι 2,46 εκατ. επιβάτες, έναντι 2,68 εκατ. το 2007, αν και η πληρότητα πτήσεων εμφάνισε καλύτερους δείκτες.

capital.gr

No comments:

Share |