Tuesday, March 8, 2011

ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται υποβάθμιση από Fitch


ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται υποβάθμιση από Fitch

Συνάντηση με στελέχη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι αναμένει υποβάθμιση της χώρας.

Η Fitch έθεσαν στις 17 Ιανουαρίου την πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου σε αρνητικό ορίζοντα δίδοντας περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα. Ο οίκος είχε μάλιστα συνδέσει την πορεία του κυπριακού rating με αυτό του ελληνικού, που ως γνωστό υποβαθμίστηκε χθες κατά τρεις βαθμίδες από τους Moody’s.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Χαρίλαος Σταυράκης, είπε ότι η υποβάθμιση από τους Fitch είναι αναμενόμενη.

«Συνήθως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ακολουθεί ο ένας τον άλλο οι Fitch έχουν δώσει πιο ψηλή βαθμολογία στην Κυπριακή οικονομίας από τους άλλους δύο άρα είναι αναπόφευκτο ότι πολύ πιθανόν να υπάρξει και μια υποβάθμιση και από τον οίκο».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση να μην υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να λυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας ώστε να μειωθεί και το κόστος δανεισμού και να καθησυχαστούν και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι άλλοι οργανισμοί».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «το τραπεζικό σύστημα της χώρας παραμένει εύρωστο», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί με τις δεσμεύσεις της για μείωση του κρατικού μισθολογίου και αναδιάρθρωση του σχεδίου των κρατικών συντάξεων».

Όσον αφορά το μέτρο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης για φορολόγηση των τραπεζών, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη βουλή εξήγησε ότι «τα €50 εκ. από τα €120 εκ. που προνοεί το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός εγκυοδοτικού οργανισμού ο οποίος θα στηρίξει τα ιδρύματα στη θεωρητική περίπτωση που θα χρειαστούν στήριξη».

Την ερχόμενη Δευτέρα είπε θα ενσωματωθεί η συγκεκριμένη πρόταση στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |