Thursday, June 25, 2009

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 5,5% του ΑΕΠ α΄ τριμήνου

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 5,5% του ΑΕΠ α΄ τριμήνου

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ προχώρησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα τελευταίο στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,7% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.


Οι αναλυτές της Wall Street δεν περίμεναν μεταβολή στα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση του 5,5% σηματοδοτεί μια μικρή, αλλά σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη ραγδαία πτώση σε ποσοστό 6,3% που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 και θεωρείται ο πυθμένας για την ύφεση.

Τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ήταν λίγο πιο αδύναμες από ό,τι είχε εκτιμηθεί στις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο δείκτης τιμών για την προσωπική κατανάλωση υποχώρησε 0,9% το α΄ τρίμηνο από 0,1% στις αρχικές εκτιμήσεις.

Στον αντίποδα τα εταιρικά κέρδη μετά από φόρους προσαρμόστηκαν ανοδικά για να σημειώσουν άνοδο 13,2% στα 1,054 τρισ. δολ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στο δ΄ τρίμηνο είχαν υποχωρήσει κατά 28,4%. Σε ετήσια βάση ωστόσο τα κέρδη υποχώρησαν 21,8%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσε άνοδο 1,4% από 1,5% στις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 30,6% από 28,7% στις προηγούμενες προβλέψεις. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 36,4%, από 34,1% στις προηγούμενες εκτιμήσεις.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |