Thursday, June 25, 2009

Πάνω από 20 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Πάνω από 20 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Για διάστημα ενός έτους οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν χθες πάνω από 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 23 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι ενώ οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα κοντά στα 18 με 20 δισ. ευρώ θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία που τους δίνει η ΕΚΤ ώστε να αντλήσουν ρευστότητα για ένα χρόνο. Η ΕΚΤ σε προγραμματισμένη δημοπρασία διευκολύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δίνοντας τους την δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα για ένα χρόνο και όχι για μια εβδομάδα ή 1 μήνα που συνηθιζόταν. Η ΕΚΤ θα χορηγήσει συνολικά 442 δισ. ευρώ. Στην πρώτη δημοπρασία για 12μηνα δάνεια με επιτόκιο 1%, συμπληρώθηκαν όλες οι προσφορές, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.121 τράπεζες, οι οποίες θα λάβουν τα δάνεια σήμερα.

Έως τώρα η ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων κυρίως πολύ καλής ποιότητας δανείων και ομολόγων χορηγούσε ρευστότητα στις τράπεζες για μεσοβραχυχρόνιες περιόδους. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες παρ΄ ότι διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την δημοπρασία παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ με στόχο αφενός να επιμηκύνουν τον χρόνο διακράτησης της ρευστότητας τους αφετέρου να δημιουργήσουν αποθέματα ρευστότητας με διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2010.

Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν έως τώρα αντλήσει από την ΕΚΤ περίπου 50 δισ. ευρώ ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και αντίστοιχα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δάνεια κυρίως. Όταν η ρευστότητα επιστρέφεται στην ΕΚΤ οι τράπεζες παίρνουν πίσω τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει.

REPORTER.GR

No comments:

Share |