Monday, September 7, 2009

CEC: Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιστέκονται στην κρίση

CEC: Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιστέκονται στην κρίση


ΠΕΚΙΝΟ (AFP) – Οι 500 κορυφαίες επιχειρήσεις της Κίνας σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις έναντι των αμερικανικών ομολόγων τους για πρώτη φορά το περασμένο έτος, με βάση έρευνα κινεζικής επιχειρηματικής ένωσης, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσης έπληξε σε μεγαλύτερο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα καθαρά κέρδη των κορυφαίων επιχειρήσεων της Κίνας διαμορφώθηκαν σε 171 δισ. δολ. το 2008 έναντι 99 δισ. δολ. για τις αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με την έρευνα της Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας Κίνας (China Enterprise Confederation – CEC).

Η CEC έχει συντάξει λίστα με τις 500 κορυφαίες εταιρείες της χώρας από το 2002, παρόμοια με τη λίστα του Fortune 500.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις γνώρισαν πτώση 13,2% στα κέρδη τους το 2008 σε σχέση με το περυσινό έτος, σύμφωνα με την έρευνα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του CEC – σημειώνοντας ωστόσο καλύτερη επίδοση σε σχέση με την πτώση σε ποσοστό 85% των κερδών στο Fortune 500.

Η εταιρεία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι ο κρατικός κολοσσός Sinopec (0386.HK), ο μεγαλύτερος όμιλος διυλιστηρίων στην Ασία, με έσοδα 1,5 τρισ. γουάν ($215 δισ.) το 2008, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το σαββατοκύριακο.

Η Industrial and Commercial Bank of China (1398.HK), η μεγαλύτερα τράπεζα της χώρας, βρίσκεται στη τέταρτη θέση με κύκλο εργασιών 490 δισ. γουάν.

Ο αντιπρόεδρος του CEC, Wang Jiming δήλωσε ότι οι επιδόσεις των κορυφαίων κινεζικών επιχειρήσεων αποδεικνύουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση είχε μικρότερο αντίκτυπο στις κινεζικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις αμερικάνικες.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν υποδεικνύει κάποια σημαντική βελτίωση στη συνολική ανταγωνιστικότητα τους. "Οι κινεζικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν ένα καλό πολιτικό περιβάλλον και ένα καλό περιβάλλον στις αγορές", δηλώνει στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

"Ωστόσο σε σύγκριση με μεγάλες ξένες εταιρείες, εξακολουθούν να υστερούν σε θέματα κατανομής των πόρων, καινοτομίας, παγκόσμιας παρουσίας, επιχειρηματικών μοντέλων και εταιρικής κουλτούρας".

capital.gr

No comments:

Share |