Thursday, August 4, 2011

Στα €1820 ο «λογαριασμός» του Μαρί για κάθε νοικοκυριό


Στα €1820 ο «λογαριασμός» του Μαρί για κάθε νοικοκυριό

Βαρύ κόστος θα επωμιστούν τα κυπριακά νοικοκυριά λόγω της φονικής έκρηξης στο Μαρί.Λευκωσία: Mείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά €370 - €675, το οποίο κατά μέσο όρο συνεπάγεται περίπου με κόστος €1.000 - €1.820, για κάθε οικογένεια ετησίως, εξαιτίας της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου, εκτιμάται ότι λόγω της έκρηξης θα μειωθεί το ΑΕΠ γύρω στο 2,4% (σε ετήσια βάση), το οποίο κατά μέσο όρο αντιστοιχεί περίπου σε €1.400 μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Σε αυτή τη μείωση, δεν περιλαμβάνονται η απώλεια κεφαλαίου της ΑΗΚ και οι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά θα υποστούν απώλεια ευημερίας της τάξης των €300 ετησίως, λόγω αδυναμίας να καταναλώσουν την ποσότητα ηλεκτρισμού, που αντιστοιχεί στη βέλτιστη κατανομή του εισοδήματός τους. Εκτιμάται επίσης ότι η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στη μια ποσοστιαία μονάδα.

Όπως σημειώνεται οι εκτιμήσεις βασίζονται κυρίως σε οικονομετρική ανάλυση ιστορικών δεδομένων και σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες.


source: philenews.com

No comments:

Share |