Monday, June 28, 2010

Πτωτικά το αργο


Πτωτικά το αργο

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς τα μακροοικονομικά αποτελέσματα δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την bearish αίσθηση που επικρατεί στην εν λόγω αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 0,8% ή 60 cents φτάνοντας στα 78,25 δολάρια το βαρέλι.
Διίστανται οι απόψεις των αναλυτών σχετικά με την πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, με την τροπική καταιγίδα «Άλεξ» να βρίσκεται στο επίκεντρο και να δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, τo 34% των ερωτηθέντων αναλυτών αναμένει αύξηση των τιμών μέχρι τις 2 Ιουλίου, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν.

«Αυτό που πραγματικά θα δώσει κατεύνθυνση στην πορεία του αργού είναι οι προβλέψεις για τον καιρό στην περιοχή της Καραϊβικής και το κατά πόσο η τροπική καταιγίδα θα δημιουργήσει τυφώνα μέσα στη βδομάδα», τονίζει ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC.

Η στάση αναμονής που τηρεί αυτή τη στιγμή η αγορά μπορεί να έχει αντίκτυπο στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού, υπογραμμίζει ο Lipow, ενώ προσθέτει πως «κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου, όχι μόνο της περιοχής του Μεξικού, αλλά και των ΗΠΑ».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές στη JPMorgan Chase δηλώνουν πως σε περίπτωση τροπικού κυκλώνα, οι εργασίες περιορισμού και καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε ύστερα από την έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρρυξης πετρελαίου της BP, θα ανασταλλούν, προκαλώντας νέα προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου.

«Μία τροπική καταιγίδα πιθανότητα να διακόψει τις εργασίες της BP, ενώ εάν ενταθεί περαιτέρω μπορεί να διακόψει ακόμα και την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού», σημειώνει η J.P. Morgan.

«Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δούμε που θα καταλήξει η καταιγίδα, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το αντίκτυπο που θα έχει στην παραγωγή πετρελαίου», αναφέρει ο μετεωρολόγος Ron Block, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Tallahassee.

Η καταιγίδα «Άλεξ» και η νέα εποχή τυφώνων αναμένεται να καθυστερήσει την ομάδα καθαρισμού της BP, μέχρι και δύο βδομάδες, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι καταιγίδες μπορεί να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 26 εκατ. βαρέλια αυτό το χρόνο.

Η τροπική καταιγίδα «Άλεξ», όπως ονομάστηκε η πρώτη της φετινής εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό, σχηματίστηκε στη δυτική Καραϊβική κοντά στην Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους σε Νικαράγουα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ, όπου προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η καταιγίδα είχε εξασθενήσει το πρωί της Κυριακής, αλλά σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) ενισχύθηκε σήμερα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. «Ο Alex ενισχύθηκε και μπορεί να εξελιχθεί σε τυφώνα μέσα στις επόμενες 48 ώρες», τόνισε το κέντρο, το οποίο εκτιμά ότι η καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει την πόλη του Μεξικού και να καταλαγιάσει την Τετάρτη το απόγευμα.

source: reporter.gr

No comments:

Share |