Wednesday, February 2, 2011

Ιρλανδία: Υποβάθμιση μίας βαθμίδας από Standard & Poor΄s


Ιρλανδία: Υποβάθμιση μίας βαθμίδας από Standard & Poor΄s


Την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας υποβάθμισε, σε "Α-" από "Α" προηγουμένως, η Standard & Poor΄s. Παράλληλα ο οίκος υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε "Α-2" από "Α-1", επισημαίνοντας πως οι αξιολογήσεις παραμένουν σε CreditWatch με αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης. Η αξιολόγηση Μεταφοράς και Μετατρεψιμότητας (Transfer & Convertibility) για την Ιρλανδία διατηρείται σε "ΑΑΑ".

Στην έκθεσή του ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Frank Gill σημειώνει πως η υποβάθμιση αντανακλά την αρνητική αναθεώρηση του κινδύνου της χώρας ως προς τον τραπεζικό κλάδο (BICRA) σε επίπεδο "6" από "4" προηγουμένως.

"Οι αξιολογήσεις παραμένουν σε CreditWatch αντικατοπρίζοντας την οπτική μας πλευρά για την αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση".

Ο οίκος εκτιμά πως οι εξωτερικές υποχρεώσεις των ιρλανδικών τραπεζικών ομίλων ξεπερνούν το 170% του ΑΕΠ της χώρας. "Οι τοπικές τράπεζες στηρίζονται για την ώρα σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου στην ΕΚΤ για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους", αναφέρει ο Gill. Και συμπληρώνει: "Σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινωθούν, ενδεχόμενη αύξηση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λογιστικά βιβλία των τοπικών τραπεζών θα μπορούσε να ωθήσει τις ανάγκες επιπρόσθετων κεφαλαίων υψηλότερα από το επίπεδο που εκτιμούμε σήμερα".



source: capital.gr

No comments:

Share |