Tuesday, September 7, 2010

WSJ: "Αναξιόπιστα τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών"


WSJ: "Αναξιόπιστα τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών"


Αρκετές ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν έδωσαν ακριβείς πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών stress test, γεγονός που καθιστά τα συγκεκριμένα τεστ αναξιόπιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Πιο αναλυτικά, σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal παρουσιάζει ανάλυση που δείχνει ότι τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν λαμβάνουν υπόψη, στο βαθμό που θα έπρεπε, τον κίνδυνο που προκύπτει από την κατοχή κρατικών ομολόγων υψηλού ρίσκου.

Στο πλαίσιο των τεστ, αναφέρει το δημοσίευμα, 91 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να αποκαλύψουν το ύψος των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που διατηρούν. Ωστόσο ορισμένες τράπεζες δεν έδωσαν τη σωστή εικόνα του των χρεών τους, καθώς κάποιες από αυτές δεν συμπεριέλαβαν συγκεκριμένα ομόλογα και άλλες μείωσαν το ύψος των ομολόγων υπολογίζοντας τις θέσεις short που διατηρούσαν. Όλα αυτά, σύμφωνα με την Wall Street Journal δεν έγινα γνωστά τον Ιούλιο, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress test.

Δεδομένων των περιορισμένων στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο αριθμός των τραπεζών που εξαίρεσαν μέρος των ομολόγων που κατέχουν, πόσο μάλλον ο συνολικός αντίκτυπος της συγκεκριμένης τακτικής στα αποτελέσματα των stress tests, αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο η έκθεση σε κρατικά ομόλογα τουλάχιστον ορισμένων τραπεζών, όπως η Barclays και η Credit Agricole, μειώθηκε σημαντικά, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου. Την ασάφεια ενισχύει το γεγονός ότι τα επίπεδα των κρατικών ομολόγων που αναφέρονται στα stress test διαφέρουν, μερικές φορές σημαντικά, ακόμη και σε σύγκριση με τους ισολογισμούς των ίδιων των τραπεζών.

source: capital.gr

No comments:

Share |