Thursday, November 4, 2010

Κέρδη στην Ευρώπη, σε νέο υψηλό έτους ο FTSE100


Κέρδη στην Ευρώπη, σε νέο υψηλό έτους ο FTSE100


Με κέρδη άνω του 1% υποδέχονται την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση ύψους $600 δισ. τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ώθηση και από τα αποτελέσματα των BNP Paribas, Swiss Re, Unilever. Μετά την ανακοίνωση της Fed, σήμερα είναι η σειρά των Bank of England και EKT, οι οποίες αποφασίζουν για τα επιτόκια, ωστόσο δεν αναμένεται κάποια απόκλιση από τις προσδοκίες της αγοράς.

«Οι αποφάσεις για τα επιτόκια από το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη δεν αναμένεται να ξαφνιάσουν, ενώ οι πιέσεις για ένα δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στην Τράπεζα της Αγγλίας μοιάζουν ακόμη περιορισμένες», εκτιμά ο Chris Weston της IG Markets.

Πραγματικός καταιγισμός εταιρικών αποτελεσμάτων σημειώνεται σήμερα, με τις Deutsche Telekom, BNP Paribas, Unilever, Swiss Re και Adidas να ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Πιο αναλυτικά, αύξηση 46% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της BNP Paribas, της τράπεζας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη Γαλλία, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια συνέχισαν να υποχωρούν ενώ προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ενοποίηση της βελγικής Fortis.

Σχεδόν διπλάσια ήταν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της Swiss Reinsurance, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αντασφάλισης παγκοσμίως, με την εταιρεία να ανακοινώνει μάλιστα ότι θα αποπληρώσει τη βοήθεια που έλαβε πέρυσι από την Berkshire Hathaway του Buffett.

Υψηλότερα κατά 19% διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της Unilever και διαμορφώθηκαν στα 1,25 δισ. ευρώ από τα 1,05 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα έσοδα του τριμήνου αυξήθηκαν 13% στα 11,55 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1,00% στις 269,18 μονάδες. Ο Stoxx 50 καταγράφει άνοδο 1,03%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει κέρδη 1,93%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,84%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,30%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο +2,18%.

Κέρδη 1,54% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,68% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει άνοδο 0,92%. Στην Πορτογαλία ο PSIR σημειώνει κέρδη 0,62%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,18% και τον Micex στο +0,55%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 σημειώνει κέρδη 1,44%.

Οι ασιατικές αγορές χαιρετίζουν την απόφαση της Fed

Ο Nikkei ξεσπάει, μετά τη χθεσινή αργία, σημειώνοντας κέρδη άνω του 2% ενώ οι κινεζικοί δείκτες ακολουθούν στις συναλλαγές της Πέμπτης, στο κλίμα ανακούφισης που διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Fed για τον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

"Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ και ενδεχόμενα παρόμοια μέτρα από την Ε.Ε. και την Ιαπωνία θα μεταφέρουν την περίσσεια ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές", σχολίασε ο WAang Junqing της Guosen Securities. "Αυτό θα ωφελήσει τα χρηματιστήρια της Κίνας. Ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν πλέον για το τι πρέπει να κάνει η κεντρική τράπεζα της Κίνας για τον περιορισμό των κεφαλαιακών ροών και της αύξησης των τιμών. Συνεπώς ίσως δεν είναι πρόθυμοι να ακουλουθήσουν το ράλι της αγοράς με επιθετικό τρόπο βραχυπρόθεσμα".

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση της Fed να αγοράσει 600 δισ. δολάρια έως τα μέσα του επόμενου έτους, στη γνωστή πλέον σε όλους «ποσοτική χαλάρωση», με σκοπό να δώσει πνοή στην αναιμική οικονομία των ΗΠΑ.

Η αγορά της Ιαπωνίας επανήλθε στις συναλλαγές, μετά τη χθεσινή αργία για τον εορτασμό της Ημέρας Πολιτισμού, και δέχτηκε σημαντική ώθηση τόσο από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα όσο και από την απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε πολύ επιθετική ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο το γεν.

«Υπάρχει η αίσθηση της ανακούφισης ότι η απόφαση της Fed δεν απέχει πολύ από τις προσδοκίες της αγοράς», τόνισε ο Yoshinori Nagano, αναλυτής της Daiwa Asset Management.

Στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών, χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και το εμπορικό πλεόνασμα της Αυστραλίας το Σεπτέμβριο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και το ισχυρό δολάριο αποδυναμώνει τις εξαγωγές.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα 1,76 δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,77 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων λιανικής κατά 0,5% και για πλεόνασμα 2 δισ. δολαρίων Αυστραλίας.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, ενισχύεται 1,6% στις 132,94 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου του 2008.

Στο Τόκιο, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 2,17% στις 9.358,78 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημειώνει άνοδο 1,64%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 1,30%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά εμφανίζει θετικά πρόσημα με κέρδη 1,85% για τον Shanghai Composite και 2,00% για τον Shenzhen Composite. Ο ευρύτερος CSI300 ενισχύεται σε ποσοστό 1,76%

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύεται 0,34%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει άνοδο 0,77%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει κέρδη 0,48%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,20%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +1,69%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει κέρδη 0,20%.



source: capital.gr

No comments:

Share |